Stiinta si tehnologia japoneza in slujba ta

In urma cu ceva timp eram intr-o fitofarmacie. Un domn cere vanzatoarei “un Mospilan”, ceva pentru gradina. Gandul mi-a sarit la dialogurile din magazine si targuri in care cerem adidasi, nu pantofi sport sau cerem o drujba si nu un fierastrau mecanic. Toate acestea indica un BRAND adevarat, certificat in timp. Cand domnul respectiv a solicitat “un Mospilan” si nu un insecticid, am asimilat imediat cererea cu cele de mai sus. Mospilan® 20 SG este un produs de exceptie si evident de o mare NOTORIETATE!

Mospilan® 20 SG – in haine noi

Conditionat, de ceva vreme, sub forma de granule solubile, produsul vine in sprijinul utilizatorului printr-o capacitate de dispersie superioara si prin absenta totala a urmelor de produs pe fetele ambalajului.

Insecticid din grupa neonicotinoidelor, de curand reomologat la nivel de U.E. pana in anul 2033, este un produs pe baza de acetamiprid in concentratie de 20% (200g/kg), ce actioneaza asupra insectei tinta prin ingestie. Este un produs sistemic cu activitate translaminara, patrunzand in frunze, unde isi pastreaza efectul chiar si peste trei saptamani.

Actioneaza rapid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectei: ou – larva – nimfa – adult, afectand sistemul nervos – producand convulsii, paralizie, moartea daunatorilor tinta intervenind dupa 1-2 zile de la aplicare.

Acetamipridul imita mediatorul chimic acetil-colina, dar nu este descompus de enzima acetilcolin-esteraza; ca urmare influxul nervos este transmis permanent, nefiind intrerupt de actiunea enzimei amintite, rezultand, asa cum am mentionat, convulsii puternice urmate de moartea insectei tinta.

Datorita co-formulantilor de inalta clasa, nu este influentat de temperatura atmosferica din momentul aplicarii, nu este descompus de razele solare si rezista foarte bine la spalare; ploile survenite in aproximativ 2 ore de la aplicare nereducand efectul insecticidului.

Este un insecticid prietenos cu albinele, insa nu se recomanda a fi utilizat in perioada infloritului.

Daca se impune tratamentul culturii in perioada infloritului, fermierul trebuie sa informeze toti apicultorii din zona sa inchida stupii astfel incat, in ziua aplicarii produsului, sa nu zboare albinele in zona tratata.

Mospilan® 20 SG este omologat pentru mai mult de 12 culturi si in jur de 20 de daunatori. Pentru a vizualiza intreg spectrul de culturi si daunatori, de asemenea si dozele omologate pentru combaterea acestora, se poate accesa site-ul www.sumi-agro.ro

Impreuna cu uleiul vegetal Toil formeaza pachetul comercial Mospilan® Oil, foarte eficace in tratamentele prevegetative la mar si prun in doza de 0,450 Kg/ha Mospilan® 20 SG si 0,5% Toil.

Cultura de rapita este foarte atractiva pentru daunatori in perioada de primavara deoarece acestia gasesc resurse de hrana nebanuite in aceasta, in plus, aceasta perioada a inceputului de primavara corespunde cu perioada de imperechere a acestor daunatori, larvele lor producand pagube insemnate culturii.

Gargarita tulpinilor (Ceutorhynchus napi)

Acest daunator migreaza din locul de iernat, care este in special arealul unde in anul precedent a fost cultivata rapita, dar si din zona florei spontane, spre noua cultura, cand temperatura aerului atinge 8-9° Celsius (indivizi solitari pot fi zariti si la temperaturi mai joase). Varful de zbor se atinge la temperaturi de peste 12° Celsius. Aceste temperaturi corespund in special sfarsitului de luna februarie si inceput de martie.

Trebuie retinut ca la inceput apar masculii, care produc pagube mici, nesemnificative, dupa care la aproximativ doua saptamani de la aparitia acestora apar femelele si, in conditii de temperaturi de peste 10-12° Celsius, are loc imperecherea. Femela sapa, prin roadere, acele orificii in tulpina, dupa care depune ouale din care vor iesi larvele care distrug maduva tulpinii si pot migra si pe ramificatii, pierderile de productie fiind considerabile.

De asemenea, aceste orificii, rosaturi, crapaturi, vor constitui adevarate porti de intrare pentru numeroase boli (in special putregaiuri), toate acestea ducand la mari pierderi de recolta.

Pentru a preveni atacul acestui daunator si, evident, efectele secundare mentionate, recomandam tratamentul cu Mospilan® 20 SG in doza de 0,2 kg/ha.

Pragul economic de daunare (P.E.D.) este de 2 adulti pe o planta. Pentru a observa mai usor acest daunator recomandam folosirea bolurilor galbene.

Este recomandat ca aplicarea sa se faca la aproximativ 10 zile dupa ce au fost observati masculii, avand in vedere ca la aproximativ doua saptamani dupa aparitia lor apar si femelele, putand avea loc imperecherea – in acest mod efectul insecticidului este maxim, reducand la minimum atacul acestui daunator.

Din pacate, este posibila combaterea doar in stadiul de adult – de unde si importanta efectuarii tratamentului la momentul optim.

Gandacul lucios (Meligethes aeneus)

Acest daunator isi face aparitia in lanul de rapita odata cu aparitia racemului cu bobocii care stau sa infloreasca. Cand temperatura aerului depaseste 10° Celsius are loc migratia gandacului lucios din zona de iernare – flora spontana – spre lanurile de rapita.

Odata ce temperatura aerului depaseste 15° Celsius are loc varful de zbor al acestuia, fapt care corespunde cu inceputul infloriri culturii de rapita. Acum are loc si imperecherea gandacului lucios, moment in care femela produce rosaturi la nivelul bobocilor, unde va depune ouale din care ies larvele.

Acestea vor consuma polenul din interior, distrugand totodata pistilul si anterele. Atacul este produs atat de larve, cat si de adulti. Pentru a evita pierderile de recolta datorate acestui daunator, recomandam tratamentul cu Mospilan® 20 SG in doza de 0,150 Kg/ha. Pragul economic de daunare al acestui daunator este, in functie de dezvoltarea plantei, urmatorul:

  • cand avem boboci doar pe tulpina principala – P.E.D. este de 1 individ/planta;
  • atac pe planta mediu ramificata -P.E.D. este de-3 indivizi/planta;
  • atac pe planta puternic ramificata – P.E.D. este de 5-6 indivizi/planta.

Avand in vedere ca acest atac are loc la inceputul si in timpul infloririi rapitei, trebuie sa tinem cont ca acolo pot fi prezente si albinele, fiind necesara anuntarea proprietarilor acestora ca pe timpul tratamentului culturii acestea sa fie inchise. Ulterior Mospilan® 20 SG aplicat in DOZA RECOMANDATA NU ESTE TOXIC PENTRU ALBINE – un mare avantaj deoarece polenizatorul isi poate desfasura activitatea nestingherit, aducand, evident, sporuri insemnate de productie.

Mai jos voi face referire la combaterea principalului daunator din cultura de grau – plosnita cerealelor.

Plosnita cerealelor (Eurygaster integriceps) are o generatie pe an, ierneaza ca adult si migreaza spre lanurile de grau cand temperatura aerului depaseste 12° Celsius. In prima parte a lunii mai are loc imperecherea, urmata de depunerea oualor si, dupa 7-15 zile de incubatie, apar larvele care parcurg aproximativ o luna pana la forma adulta – perioada care corespunde cu perioada de maturare a graului.

Larvele si adultii se hranesc cu continutul spicelor, producand pagube importante cand P.E.D. (Pragul Economic de Daunare) este depasit. P.E.D. este de 5-7 adulti hibernati/m2, iar in cazul larvelor P.E.D. este de 3-5 larve/m2.

Recomandam Mospilan® 20 SG pentru combatere deoarece perioada de atac este lunga, larvele eclozand esalonat.

Momentul optim de aplicare a produsului este atunci cand larvele se gasesc in stadiu de varsta a doua, produsul actionand fara a tine seama de temperatura si asigurand o perioada de minimum trei saptamani de protectie culturii – net superior unor produse de contact care doar aparent sunt ieftine, dar care in cazul unui atac puternic sunt ineficiente si neeconomice.

Pentru marirea eficacitatii tratamentului, recomandam aplicarea produsului impreuna cu insecticidul de contact Wizard.

Ing. Adrian Isoc

Director Zonal de Vanzari Summit Agro Romania