Solutii de la Summit Agro pentru combaterea viermilor sarma si a gargaritei frunzelor de porumb

Viermii sarma sau gandacii pocnitori (Agriotes spp.)

Pe tot globul se intalnesc peste 8000 de specii din genul Elateridae, iar in Romania se gasesc in jur de 250 de specii, din care cele mai frecvente si daunatoare sunt speciile Agriotes lineatus, Agriotes obscurus, Agriotes sputator, Agriotes ustulatus.

Adultii apar primavara, in lunile aprilie-mai, cand temperatura aerului este de 13-15°C, ducand o viata nocturna si rar diurna, hranindu-se cu nectarul si polenul inflorescentelor de umbelifere. Sunt foarte sensibili la caldura, uscaciune si aer uscat, de aceea se explica de ce se dezvolta cel mai bine in terenuri acoperite cu vegetatie deasa, pasuni naturale, artificiale si terenuri intelenite.

Ciclul de viata al daunatorului este de 5 ani, perioada in care larva trece prin 10-12 stadii de dezvoltare, coborand si urcand in sol. Determinarea prezentei larvelor se face punand momeli din cartof, morcov sau chiar boabe de porumb in gropi de 6-8 cm adancime, sapate in solul reavan, care se mentine umed si se controleaza zilnic timp de o saptamana dupa montare.

La Porumb si cartof se inregistreaza cele mai devastatoare pagube. Daca se verifica o planta atacata, se va vedea cu usurinta atacul pe radacini, perforatii in zona coletului sau germenele de crestere distrus. Dupa insamantare, larvele se hranesc cu boabele, consumand embrionul.

Plantele care supravietuiesc atacului vor avea o vegetatie intarziata, cu productii foarte scazute. Cele mai puternice atacuri se manifesta in primaverile reci, cu multa umiditate si in care adancimea de semanat este mare. Pragul Economic de daunare (P.E.D.) este de 1 larva pe m2 atat la porumb cat si la cartof. La peste 3-4 larve m2 tuberculii pot fi afectati 100%.

Masuri de combatere agrotehnice

  • rotatia culturilor
  • araturi de vara sau toamna, imediat dupa recoltare
  • prasile mecanice si mentinerea terenurilor curate de buruieni
  • aplicarea de amendamente cu calciu pe solurile acide
  • cultivarea de plante, in sistemul de rotatie, din genul mazare, fasole, rapita, in, coriandru
  • drenarea terenurilor acolo unde balteste apa
  • aplicarea de ingrasaminte pe baza de fosfor, stiind ca acestea reduc in timp numarul de larve.

In ceea ce priveste produsele pentru protectia plantelor, Summit Agro Romania va ofera produsul Trika Expert in doza de 10-15kg/ha aplicat odata cu semanatul, sau fractionat 10K/ha la semanat si 10kg/ha la prima prasila mecanica acolo unde gradul de atac este mare. Produsul are o formulare unica ce contine:

  • 4g /kg de lambda-cihalotrin care actioneaza prin contact si ingestie, avand si efect repelent creand un halou in jurul semintei
  • 35% fosfor usor solubil si accesibil plantei (fosfor care primavara, pe solurile reci, este asimilat mai greu din complexul coloidal) si care nu este agreat de larva
  • 7% azot organo-mineral cu rol de stimulare in absorbtia fosforului
  • suport organic de natura humica.

Produsul este omologat la un numar mare de culturi dintre care amintim: porumb, cartof, sorg, floarea-soarelui, morcov, tomate, salata, spanac, castraveti, varza, conopida, rapita, soia, flori si plante ornamentale, arbori in pepiniere, pentru combatera larvelor de daunatori ca: Agriotes spp., Melolonta melolonta, Agrotis spp. si Diabrotica virgifera virgifera.

Gargarita frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis)

Tanymecus dilaticollis a fost semnalat in Romania in anul 1904 sub denumirea de “ratisoara porumbului” sau “gargarita de porumbiste”.

An de an atacul a devenit tot mai puternic si mai frecvent pe zone tot mai mari, astfel ca fara tratament la samanta culturile pot fi compromise in totalitate.

In functie de temperatura si adancimea de iernare, atacul se poate intinde pana la 40-50 zile. Dupa o hranire intensa, in zilele insorite si calduroase, femela depune majoritatea pontei in lanul de porumb sau floarea-soarelui.

Tanymecus dilaticollis este considerat cel mai mare daunator al porumbului, dar produce pagube importante si la culturile de floarea-soarelui, soia, sorg, sfecla, grau si orz. Plantele de porumb si floarea-soarelui sunt retezate de la colet sau ajung ca pe frunzele bazale sa prezinte rosaturi circulare.

Pragul Economic de daunare (P.E.D.) este de 3-5 exemplare/m2.

In lipsa produselor de tratare a semintelor, pe baza de Imidacloprid, va ramane ca solutie pentru fermieri doar tratamentul de corectie, in vegetatie.

Summit Agro va recomanda tratamente de corectie in vegetatie cu produsul Mospilan 20 SG in doza de 100 g/ha + 2 litri Toil (adjuvant pe baza de ulei), folosind o cantitate de 350-400 litri de apa, astfel asigurand o acoperire cat mai buna si aderenta solutiei pe suprafata foliara.

In cazul unui atac puternic, datorat rezervei mari de daunatori care ierneaza in resturile vegetale de la cultura premergatore (floarea-soarelui, sorg sau porumb), pentru o protectie cat mai buna a culturii, recomandam asocierea cu insecticide de contact din clasa piretroizilor, cum ar fi: esfenvalerat, cipermetrin, lambda-cihalortin, deltametrin.

O mare insemnatate in reducerea populatiei de daunatori o au si masurile agrotehnice cum ar fi: rotatia culturilor, mentinerea solelor curate de buruieni pe tot parcursul anului, araturi cat mai adanci, includere in schema de rotatie a culturilor de genul mazare, fasole sau rapita si evitarea monoculturii de porumb.

Ing. Costel Miron
Summit Agro Romania