SEIPRO – gama de alternative BIO pentru nutritia, biostimularea si protectia plantelor

Summit Agro Romania a inceput inca din 2018 sa puna bazele unei game de produse BIO cu care sa vina in sprijinul fermierilor din Romania – gama SEIPRO.
„SEI” vine de la seicho, care in limba japoneza inseamna crestere, iar „PRO” face legatura cu utilizatorul – profesionistul care utilizeaza produse de ultima generatie.
Aceasta gama pune la dispozitia fermierilor cinci produse pentru nutritia, biostimularea si protectia plantelor.
In continuare veti regasi, pe scurt, informatii despre acestea si avantajele utilizarii lor.

 Biostimulare si nutritie

Agricultura, in general, plantele de cultura si oamenii sunt supusi constant actiunii diverselor surse cauzatoare de stres de natura biotica sau abiotica; acesta generand scaderi de productie – cantitative si calitative. Summit Agro Romania, prin gama SEIPRO, vine in ajutorul fermierilor cu produse care, prin arhitectura lor, sunt concepute sa pregateasca plantele de cultura sa treaca peste o perioada de stres sau stimuleaza refacerea plantelor in urma stresului suferit.

Shigeki este un fertilizant BIO cu aplicare foliara, care are in compozitie macro si micro elemente chelatate, accesibile plantelor de cultura imediat. Fiecare element din compozitia sa tinteste anumite procese fiziologice, ajutand planta sa fie pregatita pentru o viitoare perioada de stres. Fermierii urmaresc, in general, prognoza meteo cat si avertizarile privind potentiale atacuri de boli sau daunatori, iar Shigeki este recomandat pentru a fi aplicat inainte ca planta sa treaca prin stres cauzat de conditii climatice, agresivitatea unor erbicide ori eventualele accidente fiziologice sau mecanice. Doza recomandata este de 1,5 – 2,0 L/ha, pentru 1 tratament. Sunt recomandate 2 tratamente, iar tratamentul 2 se aplica la 10 – 15 zile de la primul tratament. Pentru situatia in care fermierul a ratat momentul favorabil de aplicare a produsului Shigeki (inainte ca planta sa treaca prin stres), recomandam produsul Kaishi.

Kaishi este un produs dedicat stimularii proceselor fizilogice ale plantelor si asigura energia necesara pentru a trece peste perioada de stres. Are in compozitia sa aminoacizi liberi, usor accesibili plantelor de cultura si azot organic. Seceta fara precedent din ultimele luni a cauzat plantelor un stres hidric major. Aceasta fiind cea mai secetoasa perioada din istoria ultimilor 100 de ani, ploile abundente cazute ulterior in unele zone, pe langa partea pozitiva, de asigurare a apei atat de necesara plantelor, au generat in acelasi timp si stres pentru plantele cultivate. Pentru a ajuta culturile in astfel de perioade, recomandam utilizarea produsului Kaishi in doza de 2 L/ha, cu repetarea tratamentului la 10 -15 zile.

Kinactiv Root si Kinactiv Fruit sunt biostimulatori certificati pentru utilizarea in agricultura organica, dar si in cea clasica. Fiecare proces fiziologic, in planta, este consumator de energie si genereaza un anumit nivel de stres. Unele culturi, inainte de a fi transplantate in campul de productie, trec prin faza de producere de rasad / material saditor.In momentul transplantarii, plantele sufera un stres, atat fiziologic cat si mecanic – din cauza vatamarii sistemului radicular. Kinactiv Root este produsul perfect, care ajuta plantele sa treaca peste perioada de stres, stimuland refacerea si dezvoltarea in timp scurt a unui sistem radicular sanatos la tomate, ardei, capsuni, pepiniere etc. O planta cu un sistem radicular bine dezvoltat, este o planta sanatoasa, cu un sistem aerian bine dezvoltat si cu productii sigure si sanatoase. Kinactiv Root are in compozitie aminoacizi liberi de natura vegetala, dar si macro si microelemente necesare asigurarii energiei pentru refacerea si dezvoltarea sanatoasa a sistemului radicular. Doza recomandata este de 2,0 L/ha si recomandam repetarea tratamentului la 7-10 zile. Inflorirea, fructificarea, formarea si dezvoltarea fructelor sunt procese fiziologice care de asemenea cauzeaza stres plantei. Pentru a trece cat mai usor peste aceaste perioade si pentru a obtine o productie sanatoasa si atingerea potentialului genetic al plantei (marimea fructului, fermitate, continutul in zaharuri etc.) recomandam utilizarea produsului Kinactiv Fruit in doza de 2,0 L/ha, in 2 tratamente. Primul tratament trebuie sa fie aplicat la inceputul perioadei de formare a fructelor, iar al doilea la 10-15 zile dupa primul tratament.

BrasiPro este un fertilizant foliar ce are in compozitie bor, sulf, magneziu, molibden si azot; elemente esentiale cresterii si dezvoltarii plantelor de cultura. Recomandam aplicarea in doza de 3 – 4 L/ha la culturile de rapita, floarea-soarelui, vita de vie, pomicultura si unele culturi legumicole. Produsul poate fi aplicat incepand cu fenofaza de 2 – 4 frunze adevarate, pana la inceputul infloritului.

 Ing. Margarint Nita-Dragomir
Director Tehnic Summit Agro Romania