Premiera de la Summit Agro Romania: insecticid si fertilizant in aceeasi granula

Fermierii care au probleme cu daunatorii de sol cum ar fi buha semanaturilor (Agrotis spp.), viermele sarma (Agriotes spp.), viermele vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha spp.) au acum la dispozitie un produs ce protejeaza planta de atacul daunatorilor si in acelasi timp o ajuta sa depaseasca rapid perioada de vulnerabilitate. Insecticid cu aplicare la sol, Trika Expert, disponibil acum si in Romania, este primul produs bazat pe o tehnologie inovatoare de tip GPlus, continand molecula de insecticid pe suport de elemente nutritive cu efect starter.

Lansarea oficiala a produsului Trika Expert a avut loc pe data de 5 iulie 2016, la Simpozionul National “Ziua verde a cartofului”, eveniment organizat in judetul Neamt de catre INCDCSZ Brasov, Federatia Nationala a Cartofului si Asociatia cultivatorilor de cartof “Matei Berindei”- Moldova. Alegerea momentului de lansare este foarte importanta. Spre exemplu, la cultura cartofului, viermele sarma, unul dintre daunatorii combatuti de noul produs, poate genera pagube din punct de vedere calitativ productiei, conducand la o pierdere a acesteia de 15-20%.

Trika Expert este omologat in Romania si poate fi folosit pentru combaterea daunatorilor din sol la un numar de peste 40 de culturi de camp si culturi speciale. Spre exemplificare mentionam cateva culturi cu importanta economica, cum ar fi: porumb, floarea-soarelui, cartof, legume semanate direct, tomate transplantate, vinete, ardei, bostanoase, morcovi si pepiniere de pomi. Doza de aplicare este de 15 kg/ha, cu aplicare localizata, pe rand.

Substanta activa este Lambda cihalotrin (4 g s.a./Kg produs formulat), molecula de sinteza din grupa piretroizilor, cu actiune de contact, ingestie si efect repelent. Toate aceste proprietati dau produsului o putere de combatere ridicata si un efect remanent de lunga durata.

Suportul pentru insecticid este o combinatie de elemente nutritive cu efect starter ce contine azot (7%) si fosfor (35%), usor accesibile plantutelor. Forma de conditionare a produsului Trika Expert, de tip microganule, inglobeaza cu succes molecula de insecticid si elementele nutritive mentionate.

Formularea de tip GPlus, asigura o descompunere prelungita. Granulele sunt uniforme, mici, de 0,5-0,6 mm in diamentru, fapt ce asigura o repartizare uniforma si o eliberare eficienta a substantelor active. In secundar, Trika Expert are un foarte bun rol de starter pentru plantutele nou formate, favorizand o mai buna dezvoltare a sistemului radicular.

Insecticidul Trika Expert, in contact cu apa din sol, formeaza un halou de protectie in jurul semintei si al tinerei plante, cu efect repelent. Studiile efectuate in conditii de cultura, in unele tari din Europa,demonstreaza ca produsul are o activitate indelungata in sol, de 60 de zile, si o eficacitate ridicata, folosind doza de aplicare omologata.

Ajutata de efectul de starter al produsului, planta are ragaz sa se dezvolte, depasind fazele critice in care atacul daunatorilor ar afecta-o grav. Acesta este un atu al lui Trika Expert comparativ cu alte produse. In cazul combaterii daunatorilor de sol prin metodele clasice de tratament samanta, insecta trebuie sa se hraneasca cu planta rezultata din samanta tratata, pentru a fi combatuta. Planta este afectata, fapt ce inseamna deja o paguba.

Prin folosirea produsului Trika Expert, riscul ca sistemul radicular al plantei de cultura sa fie afectat este mult mai mic“, explica Margarint Nita-Dragomir, director tehnic al Summit Agro Romania, iar Nicolae Raducanu, manager de produs – fertilizanti in cadrul aceleiasi companii adauga: “Folosind un astfel de produs, eficienta economica a activitatii de protectie a plantelor este mult mai mare, fermierul platind mai putin decat daca ar utiliza doua produse achizitionate separat“.

La culturile de camp, produsul se aplica localizat odata cu semanatul, folosind aceleasi instalatii pentru aplicarea fertilizantilor. In ultima perioada, fermierii din Romania au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult ingrasamintele microgranulate. Prin urmare sunt deja dotati cu aceste instalatii de aplicare, montate pe semanatorile folosite.

In intalnirile pe care le-am avut cu fermierii si am vorbit despre acest produs, am observat deschidere si interes din partea acestora, fiind foarte bine primit. Consider ca este un produs foarte bun pentru combaterea daunatorilor de sol din culturile de pepeni, cartofi sau legume. De asemenea, in bazinele legumicole, produsul Trika Expert poate fi aplicat inainte de plantare“, mai spune Nicolae Raducanu.

Teste de eficacitate realizate in Italia, in 2012-2013, au aratat o diferenta de aproape 25% la cultura de porumb, 12-15% la cartof si 15-20% la cultura de tomate, fata de lotul martor.

In Romania, in acest an se poate vedea efectul produsului la cultura de porumb, la SC Agroprovens SRL Baraganul si la cultura de cartof in zona Fagaras, unde s-au realizat loturi demonstrative cu acest produs, aplicandu-se diferite scheme de tratament recomandate de Summit Agro Romania.