Optimol – protectie eficienta pentru cultura de rapita

In ultima perioada si-au facut aparitia si in Romania unii dintre daunatorii ce pana cum erau extrem de rar intalniti, melcii si limacsii.

Vrem, deci, sa atragem atentia ca pot aparea probleme, asa cum au fost semnalate si in alte tari unde daunatorul si-a facut aparita la culturi agricole ca porumb, soia si rapita, provocand daune inca din faze timpurii ale dezvoltarii.

Am merge spre extrem spunand ca in tara noastra acesti daunatori sunt o problema, insa avand in vedere aparitia acestora la cultura de rapita anul trecut, cel mai bine este sa prevenim, astfel incat cultura sa nu fie compromisa.

Produsul recomandat de Summit Agro Romania pentru combaterea acestor daunatori este Optimol.

Tintele produsului sunt chiar melcii si limacsii.

Acestia sunt specii inrudite, apartinad aceleiasi ingrengaturi. Fac parte din increngatura molusca si ataca atat specii cultivate, cat si specii spontane.

Conditii ideale in care acesti daunatori se dezvolta: perioade umede, cu temperaturi de 15-25 grade Celsius si perioade de acalmie.

In tara noastra intalnim multe genuri de melci. Dintre cei ce dauneaza, 7 sunt fara cochilie, iar 4 au cochilie, cel mai cunoscut fiind Agrolimax.

Sunt daunatori care ierneaza ca ou, in stratul superficial al solului, adapostit sub pietre, granule de pamant, resturi vegetale, licheni si muschi; si rar ca adult.

In mai ouale eclozeaza si apar generatiile tinere care initial se hranesc cu partile subterane ale plantelor si uneori ies din sol hranindu-se cu partile aeriene ale acestora.

Adultii depun ouale ce reprezinta generatia viitoare (rezerva biologica) la sfarsitul toamnei – inceputul iernii. Ierneaza in stadiul de ou, iar primavara, cand vremea se incalzeste la 8-10 grade Celsius, eclozeaza dand nastere noii generatii.

Pentru a preintampina pierderile provocate, putem interveni atat toamna devreme, pentru combaterea adultilor, cat si primavara devreme, pentru combaterea noii generatii.

O buna combatere se poate obtine folosind masurile de preventie. Pe langa produsele special destinate, mai amintim distrugerea resturilor vegetale in toamna si semanarea mai adanca si timpurie primavara.

Ca masura generalizata, la nivel mondial, pentru acesti daunatori se foloseste Metaldehida.

Optimol este un produs revolutionar, oferit de compania Summit Agro Romania, iar incepand din 2015 are o noua formulare, inovativa:formulare umeda.

Cu un continut de 4% metaldehida si cu un domeniu larg de aplicabiliatate, de la culturi de camp, culturi horticole si pana la plante ornamentale, are acum o doza redusa – de numai de 5 kg/hectar.

Lista de omologari s-a extins de la culturi floricole si legumicole pana la culturi de camp ca rapita, floarea soarelui, porumb si soia.

Putem observa astfel ca, odata cu trecerea la noua formulare (din formulare uscata in formulare umeda), produsul si-a schimbat toate caracteristicile.

Astfel, pentru materia prima, in trecut, se foloseau taratele. Acum, la noua forumulare, se folosesc faini selectionate de grau durum. Reprezinta acum o altfel de masa, o altfel de alimentatie, mai apetisanta.

De asemenea, densitatea s-a modificat, uniformitatea s-a imbunatatit, continutul de praf si casabilitatea a scazut, rezistenta la spalare a crescut, conferind produsului o mai mare stabilitate, iar doza a scazut de trei ori.

Principala caracteristica a noii formulari a produsului Optimol este formularea umeda.

Vechea formulare, uscata, datorita faptului ca absorbea multa apa, se dezintegra mai repede, reducand mult timpul de combatere. Practic dupa 2-3 ploi mai abundente, produsul se dezintegra.

Noua formulare ajuta sa isi mentina forma si dupa ploi puternice, marind astfel seminificativ timpul de combatere.

Daca tinem cont de biologia daunatorului si de obiceiurile lui de hranire (de regula in perioadele umede) atunci aceasta formulare, intrucat nu absoarbe apa, este net superioara.

  1. Buna uniformitate confera produsului usurinta in aplicare putand fi aplicat si cu semanatorile sau fertilizatoarele;
  2. Densitatea mare confera, de asemenea, stabilitate mare;
  3. Continutul redus de praf confera produsului siguranta in manipulare, siguranta pentru cel ce il foloseste, iar acest lucru devine extrem de important cand se utilizeaza in gradina proprie.
  4. Casabilitatea scazuta confera o persistenta ridicata.

Pentru ca la acest tip de produs, care este in fapt o momeala, o componenta importanta o constituie atractivitatea produsului, pe langa materia prima folosita (faini selectionate de grau durum) produsul contine si aditivi speciali ce fac ca produsul sa fie foarte cautat de catre daunatori in avantajul plantelor de cultura.

Formularea unica este data de continutul in atractanti minerali si adjuvanti, lucru ce stimuleaza daunatorul sa ingereze doza letala inca de la prima hranire. Ingerand doza letala nu se poate crea aversitatea pentru o hranire ulterioara.

Pentru ca se aplica in doza mica/ha nu dauneaza insectelor care se hranesc cu melci sau cu ouale acestora. Nu este periculos pentru rame si contine un repelent pentru mamifere.

Pentru mai multe informatii, echipa Summit Agro Romania va sta la dispozitie prin intermediul directorilor zonali ce acopera intreg teritoriul Romaniei.