NOFLY® WP
Bioinsecticidul Summit Agro Romania

Pornind de la nevoia de hrana sanatoasa, corelata cu nevoia producatorilor agricoli de a proteja culturile si continuand cu standardele solicitate de marile lanturi comerciale in ceea ce priveste nivelul de reziduuri in fructe si legume, fermierii pot ajunge la imposibilitatea de a oferi produse care sa fie acceptate.
Exista, insa, si un produs care poate reprezenta cheia in atingerea acestor standarde.

NOFLY® WP, din gama SEIPRO a Summit Agro Romania, este solutia care ajuta la atingerea standardelor solicitate de marile lanturi comerciale si totodata asigura protectia culturii.

SEIPRO este gama ce contine produsele Bio puse la dispozitia fermierilor din Romania. Aceasta include produse pentru nutritia plantelor si produse pentru protectia plantelor.
In continuare prezentam Bioinsecticidul NOFLY® WP, produs lansat pe piata din Romania in Februarie 2019.

Atat in culturile protejate (sere si solarii), cat si in camp deschis, unul dintre cei mai mari daunatori ai culturilor din familia Solonaceae si Cucurbitaceae este Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Aceasta este una dintre cele mai daunatoare insecte din intreaga lume, nu numai pentru daunele directe pe care le produce, ci si pentru faptul ca este un vector transmitator de virusi diversi.
Musculita alba de sera este o insecta raspandita pe toate continentele, iar in Romania o intalnim atat in spatii protejate (sere si solarii), cat si in culturile de camp.
In conditii de sera/solar poate avea de la 3 pana la 6 generatii, atunci cand are conditii favorabile, femela incepand sa depuna ponta dupa 2-3 zile de la aparitie.
In culturile de camp, este intalnita si se dezvolta doar in perioada de vegetatie a culturilor, fiind observata chiar si in lunile septembrie – octombrie. Dupa aceasta perioada, adultii se retrag in spatiile protejate, celelalte stadii de dezvoltare fiind distruse de temperatura scazuta.

Ce este NOFLY® WP?

NOFLY® WP este un bioinsecticid conditionat sub forma de pulbere umectabila (WP), care contine spori ai ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901 (in literatura veche folosindu-se denumirea Paecilomyces fumosoroseus), avand o concentratie de 2,0 x109 spori/gram de produs comercial.
Este un produs dedicat combaterii musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum), tripsi si afide, si provoaca un proces natural de infectare si combatere a acestor daunatori.
Este omologat si utilizat cu rezultate foarte bune in Canada si SUA (din 2011), cat si in unele tari din Africa. In Europa este deja omologat si utilizat in Spania (tara de origine), Belgia si Romania, in curs de omologare fiind in tari precum Franta, Germania, Ungaria si Olanda.
In Romania este omologat pentru combaterea Musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum) la culturile protejate din familia Solonaceae (tomate si ardei) si Cucurbitaceae (pepeni si dovlecei). In Spania, este omologat si pentru combaterea altor daunatori (tripsi si afide) cum ar fi:  Bemisia tabaci, Aleurodicus dispersus, Lecanoides floccissimus.

Cum actioneaza NOFLY® WP?

Spre deosebire de actiunea exercitata de insecticidele traditionale (chimice) asupra insectelor daunatoare, sporii ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901 actioneaza prin contact, ducand la combaterea insectelor tinta in toate stadiile de dezvoltare (adulti, larve si oua), cauzand moartea in 3 pana la 5 zile.
In conditii favorabile de temperatura si umiditate, ciuperca creste pe partea exterioara a insectelor, producand noi spori care pot fi dispersati, ducand si la infectarea indivizilor noi care nu au venit in contact cu produsul.
Actiunea Bioinsecticidului NOFLY® WP se deruleaza in patru etape:

1. ATASARE → La contactul cu insecta, sporii se ataseaza de cuticula insectelor prin interactiunea hidrofila dintre peretele sporilor si stratul lipidic al epicuticulei.

2. GERMINARE  Sporii germineaza pe corpul insectei. Tubul germinativ al hifelor penetreaza matricea de ceara, chitina si proteina a cuticulei, ducand la incapacitatea insectei de a se hrani sau de a se reproduce (dupa 10 ore de la aplicare).

3. CRESTERE → Sporii patrund prin cuticula insectei si se multiplica in corpul acesteia prin hifele formate, elibereaza enzime care provoaca paralizia musculara (la 24 de ore de la contactul insectei cu sporii) si duc, in final, la moartea insectei (la 72 ore de la contact).

4. SPORULARE à Sporularea are loc in decursul a 72 de ore de la contact. In conditii de umiditate relativ ridicata (+50%), ciuperca poate sa se dezvolte si pe corpul insectei, producand noi spori care pot infecta si alti indivizi.

Aplicarea produsului

NOFLY® WP este un BIOinsecticid de contact cu aplicare foliara.
Asigura o foarte buna acoperire a suprafetei foliare si poate fi aplicat utilizand instalatiile conventionale de stropit.
Primul tratament se aplica atunci cand se observa primele simptome de atac. Se recomanda 4 aplicari, cu un interval de 5-7 zile de pauza intre acestea. Poate fi aplicat in orice stadiu fiziologic al plantei, chiar si in perioada de recoltare.
In cazul unor infestari repetate, se recomanda utilizarea unui produs pentru protectia plantelor, chimic compatibil, pentru a creste gradul de protectie a culturilor (IPM). Produsul NOFLY® WP are o compatibilitate ridicata cu produsele pentru protectia plantelor.
Doza recomandata este de 200-250 grame/100 L apa in functie de gradul de atac si inaltimea plantelor de cultura.

Doza utilizata, frecventa tratamentelor, gradul de acoperire a suprafetei foliare si momentul de aplicare sunt factori esentiali pentru un management optim in combaterea daunatorilor.

Avantajele folosirii produsului NOFLY® WP 

  • Produs 100% biologic.
  • Poate fi aplicat in orice stadiu de dezvoltare a culturilor agricole, chiar si in perioada de coacere, inainte de recoltare.
  • Nu necesita timp de pauza inainte de recoltare, neexistand risc de reziduuri in productia recoltata.
  • Este compatibil cu foarte multe produse pentru protectia plantelor clasice (chimice), ceea ce il recomanda a fi utilizat cu succes in programe de combatere integrata.
  • Reduce populatiile insectelor daunatoare si mentine activitatea faunei auxiliare si a pradatorilor naturali.
  • Eficacitate dovedita in combaterea insectelor daunatoare pentru care a fost omologat.
  • Are un mod complex de actiune prin care este evitata crearea de rezistenta.
  • Manipulare si utilizare usoara, operatorii putand reveni in cultura la foarte scurt timp dupa aplicarea produsului.

Bioinsecticidul NOFLY® WP este un nou instrument, sigur pentru fauna utila (atat albine cat si pradatori naturali), recomandat a fi utilizat in tehnologia de combatere a daunatorilor din culturile horticole, in agricultura organica si cea clasica (compatibil cu multe molecule sintetice) folosind Managementul Integrat de combatere a daunatorilor (IPM). De cand a fost lansat pe piata nu a fost semnalata aparitia unor efecte toxice ale NOFLY® WP asupra insectelor benefice care actioneaza ca pradatori naturali ai musculitei albe, cum ar fi: Macrolophus, Encarsia formosa, Orius laevigatus, Eretmocerus mundus, Phytoseiulus persimilis si Amblyseius swiskii. Pentru a avea culturi si productii sanatoase, usor de comercializat in marile lanturi de magazine (atat in stare proaspata, cat si conservate), fara reziduuri, este recomandat sa se utilizeze produsul NOFLY® WP ca ultim tratament inainte de recoltare.

Ing. Margarint NITA-DRAGOMIR
Summit Agro Romania