NOFLY® WP
Solutie excelenta pentru combaterea musculitei albe de sera & produs BIO
omologat pentru culturile de tomate, ardei, pepeni si dovlecei, in spatii protejate

SEIPRO este gama Summit Agro Romania de produse Bio pentru nutritia si protectia plantelor, lansata in 2018, ce cuprinde 6 produse: Kaishi, Kinactiv Fruit, Kinactiv Root, NoFly WP, Shigeki si BrasiPro.
NOFLY® WP este solutia care ajuta fermierii la atingerea standardelor solicitate de marile lanturi comerciale in ceea ce priveste nivelul de reziduuri in fructe si legume si totodata asigura protectia culturii impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare a musculitei albe de sera.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) provoaca pagube insemnate: indirect, prin excrementele lasate pe suprafata frunzei, favorizeaza instalarea si dezvoltarea unor ciuperci din genul Alternara, Penicilium sau Fusarium, si direct, fiind vector transportor de virusi, infecteaza plantele cu viroze.

Ce este NOFLY® WP?

NOFLY® WP este un bioinsecticid conditionat sub forma de pulbere umectabila (WP), care contine spori ai ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901.
Este un produs dedicat combaterii musculitei albe de sera, ce provoaca un proces natural de infectare si combatere a acesteia, cu eficacitate buna si asupra tripsilor, afidelor si puricilor meliferi, din sere si solarii.

Cum actioneaza NOFLY® WP?

Sporii ciupercii actioneaza prin contact, ducand la combaterea musculitei albe in toate stadiile de dezvoltare (adulti, larve si oua), cauzand moartea daunatorului in 3 pana la 5 zile.

 Procesul de combatere parcurge urmatoarele etape:

1. ATASARE
– la contactul cu insecta, sporii se ataseaza de cuticula acesteia prin interactiunea hidrofila dintre peretele sporilor si stratul lipidic al epicuticulei.

2. GERMINARE – sporii germineaza pe corpul insectei. Tubul germinativ al hifelor penetreaza matricea de ceara, chitina si proteina a cuticulei, ducand la incapacitatea insectei de a se hrani sau de a se reproduce, dupa 10 ore de la aplicare.

3. CRESTERE – sporii patrund prin cuticula insectei si se multiplica in corpul acesteia prin hifele formate, eliberand enzime care provoaca paralizia musculara, la 24 de ore de la contactul insectei cu sporii, ducand, in final, la moartea insectei in 72 ore de la contact.

4. SPORULARE – sporularea are loc in decursul a 72 de ore de la contact. In conditii de umiditate relativ ridicata (+50%), ciuperca poate sa se dezvolte si pe corpul insectei, producand noi spori care pot infecta si alti indivizi de musculita alba de sera.

Aplicarea produsului

NOFLY® WP este un BIOinsecticid de contact, cu aplicare foliara.
Primul tratament se aplica atunci cand se observa primele simptome de atac.
Se recomanda 4 aplicari, la un interval de 5-7 zile de pauza intre acestea. Poate fi aplicat in orice stadiu fiziologic al plantei, chiar si in perioada de recoltare.
In cazul unor infestari repetate, se recomanda utilizarea in amestec sau alternativ cu un produs chimic pentru protectia plantelor, compatibil, pentru a creste gradul de protectie a culturilor. Are o compatibilitate ridicata cu produsele pentru protectia plantelor.
Doza recomandata este de 200-250 grame/100 L apa, in functie de gradul de atac si inaltimea plantelor de cultura.

Doza utilizata, frecventa tratamentelor, gradul de acoperire a suprafetei foliare si momentul de aplicare sunt factori esentiali pentru un management optim in combaterea daunatorilor.

Avantajele folosirii produsului NOFLY® WP

  • Produs 100% biologic cu eficacitate similara cu cea a insecticidelor conventionale, de sinteza chimica.
  • Combate toate stadiile de dezvoltare ale musculitei albe de sera.
  • Poate fi aplicat in orice stadiu de dezvoltare a plantei, chiar si in perioada de coacere.
  • Nu necesita timp de pauza inainte de recoltare, neexistand risc de reziduuri in productia recoltata.
  • Este compatibil cu foarte multe produse pentru protectia plantelor conventionale (chimice), ceea ce il recomanda a fi utilizat cu succes in programe de combatere integrata.
  • Prietenos cu fauna auxiliara si pradatorii naturali.
  • Are un mod complex de actiune prin care este evitata crearea de rezistenta.
  • Manipulare si utilizare usoara
  • Operatorii pot reveni in cultura la foarte scurt timp (3 ore) dupa aplicare.

Bioinsecticidul NOFLY® WP este un nou instrument ideal pentru Managementul Integrat de combatere a daunatorilor, sigur pentru entomofauna utila (atat albine, bondari cat si pradatori naturali), recomandat a fi utilizat in tehnologia de combatere a daunatorilor din culturile horticole, in agricultura organica si cea clasica.

Pentru a avea culturi si productii sanatoase, usor de comercializat in marile lanturi de magazine, fara reziduuri, este recomandat sa se utilizeze produsul NOFLY® WP si pentru ultimele tratamente inainte de recoltare.

Ing. Margarint NITA-DRAGOMIR
Summit Agro Romania