Mospilan OIL – Solutia salvatoare pentru tratamentul de iarna in pomicultura

Tratamentul de iarna in pomicultura reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi pentru asigurarea unei recolte bogate si sanatoase anul urmator. Este primul pas din intreaga tehnologie de protectie a culturilor pomicole.
Tratamentele de iarna in pomicultura au un rol important in combaterea unor daunatori cum ar fi: paduchele din San Jose, afidele si paianjenul rosu in diferite forme de dezvoltare.
Tratamentele aplicate la momentul optim, cu produse eficiente, ne ajuta sa mentinem daunatorii sub pragul economic de daunare (PED), iar costurile de productie vor fi mai mici.

Odata cu interzicerea utilizarii unor produse pentru tratamentul de iarna, pomicultorii gasesc solutia salvatoare la Summit Agro: pachetul comercial Mospilan OIL.
Acesta este compus din insecticidul japonez consacrat Mospilan 20 SG (omologat in Romania pentru a fi utilizat ca tratament de iarna) si adjuvantul pe baza de ulei de rapita Toil.

 Caracteristicile MOSPILAN OIL:

 • Actiune complexa asupra daunatorilor

Efectul asupra daunatorilor este de:

 • otravire prin ingestie sau penetrare in corpul insectei;
 • acoperire uniforma a oualor si larvelor si distrugerea acestora prin otravire sau asfixiere;
 • imobilizare a formelor larvare.

Intrucat scutul protector al larvelor paduchelui din San Jose este din ceara, insecticidele simple nu il pot penetra si nu au capacitatea de a omori insecta.

 • Protectie de lunga durata

Prin distrugerea formelor hibernante se inlatura atacul si daunele produse pomului la inceputul vegetatiei. Astfel, se creeaza economii in programul de tratamente cu insecticide, prin eliminarea altor tratamente ulterioare ce ar trebui facute daca nu s-ar combate insectele hibernante prin tratamentul de iarna.

 • Selectivitate inalta asupra faunei utile

Reteta Mospilan 20 SG + Toil este prietenoasa cu mediul si entomofauna utila.

Prin tratamentele conventionale, odata cu daunatorii, sunt afectate cateodata si insectele folositoare. Crearea inca de la inceputul perioadei de vegetatie a unui dezechilibru in ecosistem, prin inlaturarea pradatorilor si parazitilor naturali, poate avea ca rezultat inmultirea rapida a insectelor nedorite si implicit indesirea tratamentelor de combatere a lor.

 • Selectiv pentru pomi (nu da efecte de fito-toxicitate)

Se stie ca uleiul mineral este foarte asfixiant si nu se poate folosi dupa pornirea pomilor in vegetatie. Cu Mospilan OIL, ce contine adjuvant pe baza de ulei de rapita, perioada de efectuare a tratamentelor este mult mai mare.

Recomandari de utilizare:

 • Tratamentul cu Mospilan 20 SG + Toil se aplica la sfarsitul repausului vegetativ-inceputul dezmuguritului, corespunzator fazelor fenologice de “urechiuse de soarece” la mar si de “buton verde” la prun. Temperatura aerului trebuie sa fie mai mare de +4°C, iar cantitatea de solutie folosita la hectar va fi intre 1000-1500 L, in functie de talia pomilor.
 • Doza de utilizare este de 0,450 kg/ha Mospilan 20 SG + 0,5% Toil. Pentru gradini, unde tratamentul se face cu pompe mici de spate, intr-o cantitate de 10 litri apa se vor adauga 4,5g Mospilan si 50 ml Toil.
 • Amestecul se poate face direct in rezervorul pompei de stropit. Se pune pana la jumatate apa, se adauga cantitatea de Toil, apoi se adauga Mospilan 20 SG si se completeaza rezervorul cu apa, pana la umplere.
 • Se va urmari o acoperire cat mai uniforma a ramurilor si tulpinii, fara a produce siroiri.