FLEXI – previne scuturarea rapitei dar si deprecierea recoltei de grau!

Atunci cand din diverse motive se intarzie recoltarea rapitei, exista pericolul scuturarii acesteia. Cand suprafetele cultivate sunt mari, iar recoltatul se intinde pe un interval mare de timp, recomandam ca o parte din suprafata sa fie tratata cu un adjuvant care va reduce pierderile prin scuturare.

La grau ploile survenite in perioada maturarii pot decala perioada de recoltare, fapt care ar putea avea derpt consecinte incoltirea boabelor in spic, scaderea calitatii de panificatie, albire sau aparitia unor boli. Incoltirea duce la compromitera productiei de seminte.

Pentru a preveni sau diminua aceste neajunsuri recomandam aplicarea produsului Flexi.

PREZENTAREA PRODUSULUI

FLEXI este un amestec alcatuit 100% din polimerul stiren butadiena carboxilata si un emulsificator. Este formulat ca emulsie concentrata.

MOD DE ACTIUNE

Polimerii din produsul FLEXI, dupa aplicare, formeaza un “latex” sau o plasa in jurul silicvelor care reduce gradul de deschidere a acestora. La grau formeaza o membrana elastica, semipermeabila in jurul boabelor din spic si reduce absortia apei din ploaie si roua.

AVANTAJELE UTILIZARII PRODUSULUI FLEXI:

– La rapita: contribuie la reducerea numarului de seminte scuturate; imbunatateste productia si productiviatea

– La grau: imbunatatirea continutului de proteina, reduce riscul de incoltire a boabelor in spic, imbunatateste calitatea fainii

FLEXI nu are efecte adverse asupra culturii. Astfel nu diminueaza viteza de pierdere a apei si desicare naturala a culturii; nu afecteaza gradul de maturare a semintelor

RECOMANDARI DE UTILIZARE

La rapita: Momentul aplicari este intervalul dintre faza de silicve verzi si elastice (BBCH 80) si faza de silicve aproape maturate (BBCH 89). De regula se aplica aproximativ cu 3 saptamani inainte de inainte de momentul optim de recoltare.

Recomandam doze de aplicare intre 0.5 – 1.0 l/ha, in 250 pana la 400 litri apa. Doza mai mare se recomanda la culturi foarte dense, caz in care se va folosi si un volum mai mare de apa. Produsul se poate aplica si avio, cu o cantitate de 80 -90 l apa / ha.Poate fi aplicat si in amestec cu un desicat care grabeste pierderea apei maturarea uniforma a semintelor de rapita.

La grau: se aplica dupa coacerea in ceara sau cand umiditatea este sub 30%. Doza de utilizare este de 1.0 L/ha. Volumul de apa: 150 pana la 200 L/ha.

Flexi se recomanda si pentru culturile de mazare si fasole destinate producerii de samanta.

Efectuarea amestecului: Se umple rezervorul masinii cu apa pana la trei sferturi din capacitatea sa. Se adauga produsul Flexi in doza recomandata la hectar. Apoi se completeaza cu apa pana la capacitatea maxima a rezervorului.

Dr.ing Anastase IORGU