Erbicidarea eficienta in preemergenta a culturii de soia

Soia ramane o cultura pe care fermierii si-o doresc foarte mult in asolamente si cu potential pentru industrializare si valorificare. Dupa interzicerea cultivarii soiei modificate genetic, suprafetele au scazut foarte mult, ajungand astazi sa se situeze in jurul a 60.000 hectare, aproape de 8 ori mai putin decat era cultivata acum 25 ani.

Este foarte cunoscut faptul ca soia este cultura cea mai afectata de buruieni, de la rasarit pana la recoltat, pierderile de recolta fiind situate intre 40% si 85%. Astfel nu se poate lua in considerare o cultura de soia rentabila fara utilizarea unor erbicide performante atat in preemergenta, cat si postemergenta. Erbicidele ajuta in final la cresterea productiei la hectar, iar in plus exista avantajul economic al evitarii lucrarilor mecanice de intretinere si al timpului economisit cu mecanizarea.

Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale in preemergenta, compania Summit Agro Romania are un erbicid pelicular cu actiune reziduala si eficacitate deosebita: Pledge 50 WP. Substanta activa este flumioxazin (500 g/kg). Doza recomandata de 90 grame/ha. Prin actiunea sa stopeaza producerea de clorofila in buruiana, urmata de oxidarea membranei celulare si, in final, de distrugerea celulei.

Spectrul de buruieni combatute in preemergenta este foarte larg, cu eficacitate la ambrozie (Ambrozia eloior), loboda porceasca (Chenopodium album), stir (Amaranthus spp.), zamosita (Hibiscus trionum). Ciumăfaie (Datura stramonium ), Păpădie (Taraxacum officiale), Rocoina (Stellaria media), Teisor (Abutilon theophrasti), zarna (Solanum nigrum) si alte dicotiledonate anuale. In plus, tot in preemergenta inhiba si cresterea unor specii de monocotiledonate.

Un avantaj important de luat in calcul in conditiile climaterice din Romania: Pledge 50 WP este relativ independent de cantitatea de precipitatii (5-6 mm pot fi de ajuns). Prezinta actiune peliculara reziduala. Tratamentul la sol se efectueaza imediat dupa semanat, pentru a evita contactul lui Pledge cu cotiledonul plantei de soia.

Pledge 50 WP are un efect sinergic foarte bun si alte substante active: dimethenamid si s-metholaclor, fiind recomandate amestecuri cu aceste substante pentru largirea spectrului de combatere si pe gramineele anuale.

In plus Pledge 50 WP are un cost/ha foarte competitiv la combaterea preemergenta a buruienilor la soia, ceea ce il face un produs de luat in seama la orice program integrat de combatere cu productii ridicate.

Pledge 50 WP are omologari si la alte culturi de interes in Romania: porumb, floarea-soarelui, cartof si ceapa.

Ing. Daniel Tabacu, Director Dezvoltare Summit Agro Romania

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.