Doi regi la aceeasi masa

discutie cu Domnul Dr.Ing. Dimitrie MUSCA – Directorul CAI CURTICI si CAI OLARI

Despre fainare la cereale (Erysiphe graminis) vorbim in fiecare sezon, fiecare fermier pregatindu-se sa combata acest patogen, care scapat de sub control poate produce pierderi de peste un sfert din recolta.

Atunci cand conditiile de aparitie a bolii sunt intrunite, si anume temperatura optima intre 10-20 grade Celsius, nefiind exclusa aparitia bolii si la temperaturi mai scazute sau mai ridicate, asociate cu o umiditate de la 70% in sus, cu un optim de peste 90%, trebuie sa intervenim pentru a impiedica pierderile aratate mai sus.

Summit Agro propune pentru combaterea acestui patogen produsul Cyflamid 5 EW, avand substanta activa ciflufenamid 5%, conditionat sub forma de emulsie de ulei in apa – formulare exceptionala in practica datorita unei foarte bune aderente pe suprafata tratata, fiind foarte greu spalat de ploi. Este omologat la cultura de grau – 0,2L/ha, vita de vie – 0,3L/ha si mar – 0,45L/ha.

Adevarata eficienta a acestui produs o observam acolo unde, pe langa conditiile de aparitie a bolii aratate mai sus, intalnim si o densitate ridicata la semanat si evident o fertilizare cu azot pe masura productiilor asteptate. Intalnim aceste conditii la CAI CURTICI si CAI OLARI si de aceea l-am rugat pe Domnul Dr.ing. Dimitrie MUSCA sa ne spuna cateva cuvinte despre tehnologia pe care o aplica la cultura graului si despre experienta avuta cu produsul Cyflamid 5 EW.

Domnule Director, va rog:

Cultivam la cele doua unitati, CAI CURTICI si CAI OLARI, peste 3000 ha de grau anual, iar tehnologia noastra se bazeaza pe o densitate ridicata la hectar, si anume cca.750 boabe germinabile/mp, realizand peste 720 de plante/mp. Ne bazam pe spicele obtinute de la planta mama si mai putin de la frati, a caror dezvoltare se reduce, prin densitatea realizata. Obtinem productii medii ridicate an de an, de peste 7500 -8000 kg/ha si de foarte buna calitate, avand in vedere ca indicii de panificatie ne intereseaza in mod direct, deoarece cu faina obtinuta aprovizionam si brutaria proprie, unde producem paine si produse de patiserie. Aplicam mijloace agrotehnice bazate pe scarificarea tuturor suprafetelor si efectuam o fertilizare echilibrata, bazata pe cartarile agrochimice.

La aceste densitati, conditiile de aparitie a bolilor, in general, sunt intrunite foarte rapid, de aceea as dori sa ne spuneti ce inseamna sa obtii un grau atat de sanatos an de an, in conditiile unor productii medii foarte mari.

Numai multa munca si pricepere, garanteaza succesul acestei culturi. Urmarim indeaproape starea de sanatate a culturii si intervenim imediat ce situatia o impune. Nu suntem feriti nici de fainare, rugini, septorioze sau fuzarioza spicului, ca sa enumar cateva dintre bolile cu care ne luptam. In ceea ce priveste discutia noastra de astazi despre produsul Cyflamid 5 EW, il utilizam cu mult succes de cativa ani si ne ofera o siguranta foarte mare, avand in vedere ca are efect atat preventiv, cat si curativ. Patrunderea rapida translaminara si vaporii pe care ii creaza dupa administrare la nivelul suprafetei foliare, asigura o foarte buna combatere a acestui patogen, ce poate duce, daca nu este tratat, la pierderi importante de productie. Sigur, nu ne dorim acest lucru.

Noi am numit produsul Cyflamid “Regele castigator in combaterea fainarilor”, dar imi dau seama ca si acest drum al graului spre masa noastra este un “Regal al painii” si de aceea, cu permisiunea dumneavoastra, voi numi acest articol “Doi regi, la aceeasi masa”.

In fiecare bucata de paine noi vedem munca, traditie si un pic de istorie. In aceste conditii, cred ca asocierea din titlu este potrivita.

Va multumim frumos si va dorim mult succes in tot ceea ce intreprindeti!

Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Cyflamid 5 EW contactati, cu incredere, reprezentantii Summit Agro Romania sau scrieti-ne pe adresa de e-mail office@sumi-agro.ro.

Ing. Adrian Isoc

Summit Agro Romania