Combaterea integrata a buruienilor din cultura porumbului

Combaterea buruienilor din cultura porumbului reprezinta o veriga tehnologica de maxima importanta.
Porumbul este sensibil la imburuienare pana la fenofaza de 10 frunze. In intervalul cuprins intre semanat si fenofaza de 8-10 frunze trebuie sa intervenim, pentru a mentine cultura curata de buruieni.

Summit Agro vine in sprijinul dumneavoastra cu sapte erbicide pentru combaterea buruienilor din cultura porumbului. In continuare vi le prezentam, pe scurt.

Click Pro este un erbicid cu doua substante active: terbutilazin 326 g/L si mezotrione 50 g/L.
Produsul prezinta un mare avantaj prin faptul ca se poate aplica atat in pre-emergenta cat si in post-emergenta, pana la 8 frunze ale porumbului.
Alegerea momentului aplicarii depinde de regimul pluviometric din zona. Daca sunt ploi in intervalul semanat – rasarit, putem aplica Click Pro in pre-emergenta actionand asupra buruienilor in curs de rasarire, iar daca perioada respectiva este mai secetoasa il putem aplica in post-emergenta timpurie, odata cu rasarirea buruienilor. Erbicidul se absoarbe prin organele verzi ale buruienilor dar si prin radacini.
Doza de aplicare este de 2-2,3 L/ha in functie de gradul de imburuienare, volumul de apa folosit fiind de 250-300 L/ha.
Principalele burueini combatute: Amaranthus sp., Ambrosia artemisifolia, Chenopodium album, Cirsium arvense, Convolvurus arvensis, Datura stramonium, Echinochloa crus-galli, Setaria sp., Solanum nigrum etc. Gramineele anuale (Setaria si Echinochloa crus-galli) sunt combatute cu succes de Click Pro inainte de infratire.

Pledge 50 WP contine 50% flumioxazin si face parte din categoria erbicidelor peliculare cu actiune reziduala (la sol). Aceste erbicide au nevoie de 15-20 L apa/m2 pentru a se activa si a lucra corespunzator.
La porumb se aplica in doza de 90-120 g/ha in 300 L apa, pre-emergent, pentru combaterea buruienilor cu frunza lata.
Principalele burueini combatute: Solanum nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album, Sinapis arvensis, Portulaca oleracea, Brasica napus etc.
Pentru a-i mari spectrul de combatere, se poate asocia cu erbicide peliculare ce combat gramineele din cultura porumbului.

Barracuda contine 100 g/L mezotrione.
Este un erbicid ce se poate aplica atat pre-emergent cat si post-emergent, avand rol de combatere a buruienilor cu frunza lata, cat si a unor graminee. Produsul este absorbit atat prin radacini cat si prin organele verzi ale buruienilor.
Doza de aplicare este 0,75-1,5 L/ha in functie de gradul de imburuienare (in vegetatie 1,2 – 1,5 L/ha) aplicat intr-un volum de apa de 200-300 L/ha.
Spectrul de buruieni combatute: Xanthium strumarium, Ambrosia sp., Abutilon theophrasti, Chenopodium sp., Amarnthus sp., Polygonum sp.
Aplicat in post-emergenta timpurie combate si unele gramine anuale ca: Setaria sp. si Echinochloa crus-galli, inainte de infratire.

Ubika contine Nicosulfuron 40 g/L si se poate aplica in post-emergenta, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene precum si a unor buruieni cu frunza lata.
Doza de aplicare este de 1-1,5 L/ha incepand cu faza de de 2-3 frunze, pana la 8 frunze ale porumbului.
Combate atat gramineele anuale ca Setaria sp. si Echinochloa crus-galli aplicat inainte de infratire, cat si Sorghum halepense din samanta si rizomi, aplicat pana la 15-20 cm inaltime.
Produsul are formulare OD – pe baza de ulei – ce-i confera o persistenta mai indelungata pe frunze si o absorbtie totala. Se poate aplica cu success asociat cu Barracuda sau produse pe baza de dicamba, pentru largirea spectrului de combatere.

Arbiter este un erbicid sistemic, cu aplicare post-emergenta ce contine fluroxipir 200 g/L si se foloseste pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene.
Fenofaza de aplicare este de 3-6 frunze ale porumbului, in doza de 1 L/ha, aplicat intr-un volum de 250-300 L apa. Se aplica atunci cand buruienile sunt in faza de rozeta sau plantula tanara.
Combate foarte bine urmatoarele specii de buruieni: Convolvulus arvensis, Solanum nigrum, Portulaca oleracea, Datura stramonium etc.

Lancelot Super contine doua substante active: aminopiralid 30% si florasulam 15%.
Este un erbicid sistemic, cu aplicare post-emergenta, si absorbtie in principal prin frunze si in secundar prin radacini.
Doza de aplicare este de 33 g/ha, cand plantele de porumb au 4-6 frunze, intr-un volum de apa de 200-400 L/ha.
Combate urmatoarele specii de buruieni cu frunza lata: Amaranthus retroflexus, Peta vulgaris, Cirsium arvense, Matricharia chamomila, Polygonum convolvulus, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sonchus sp., Xanthium strumarium.
Temperatura optima de aplicare este cuprinsa intre 8 si 25°C.

Culturile care pot fi infiintate dupa aplicarea Lancelot Super:
Dupa o luna (in caz de cultura calamitata): cereale, porumb, sorg – solul trebuie arat inainte de semanat.
Toamna – cereale de toamna, rapita de toamna, pasuni cultivate.
Dupa 14 luni – naut, soia, fasole, mazare.

Pe langa metoda chimica de combatere a buruienilor, recomandam efectuarea prasilelor mecanice, ori de cate ori este nevoie, pentru distrugerea buruienilor perene si crearea de conditii optime, mentinand un raport echilibrat sol – apa – aer intre randurile de porumb.
De asemenea, recomandam folosirea asolamentului, deoarece rotatia culturilor in cadrul acestuia este lucrarea care nu ne costa nimic, dar duce la diminuarea gradului de imburuienare, prin alternarea erbicidelor la culturile folosite in cadrul asolamentului.

Dr.Ing Oana Stefan
Ec. Oana Adrian