Combaterea integrata a buruienilor, daunatorilor, bolilor si fertilizarea foliara la cultura cartofului, cu produse SUMMIT AGRO

Cultura cartofului este foarte costisitoare si poate fi rentabila numai daca se obtin productii ridicate si de calitate. Buruienile, bolile si daunatorii acestei culturi produc mari pierderi prin reducerea productiei si deprecierea calitatii acesteia.
Controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor prin masuri agrotehnice si de igiena culturala completate de tratamente chimice pot asigura o protectie eficienta a culturii cartofului care, in final, conduc la obtinerea de productii ridicate si de calitate.

Daunatorii cei mai des intalniti, ce produc daune importante, sunt larvelele viermilor sarma (Agriotes spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha melolontha).
Larvele viermilor sarma ataca de preferinta tuberculii si uneori radacinile si stolonii. Primavara intra in tuberculii mama, cauzand vatamarea acestora si ulterior produc gauri si galerii in tuberculii nou formati, depreciind aspectul comercial si randamentul de valorificare pentru consum.
Larvele carabusului de mai ataca numai tuberculii, produc rosaturi si galerii, depreciindu-i calitativ.

Pentru combaterea acestor daunatori recomandam folosirea insecticidului TRIKA EXPERT, produs unic pe piata datorita formularii (granule) si asocierii dintre insecticid (lambda-cihalotrin 0,4%) si fertilizanti organo-minerali (NP 7 – 35%) cu eliberare lenta.
Se aplica la sol, odata cu plantatul si/sau cu rebilonatul.
Actioneaza prin contact si ingestie, are si efect repelent, persistenta indelungata si eficacitate ridicata.
Doza recomandata: 10-15 kg/ha.

Buruienile, prin concurenta pentru hrana, apa si lumina, duc la scaderea cantitatii si calitatii productiei. Ele produc pierderi importante, mai ales in prima parte a perioadei de vegetatie.
Daca rasar dupa ce cartoful a acoperit solul, nu mai sunt asa de periculoase, dar totusi creeaza probleme la recoltare.
Gradul mare de imburuienare a terenurilor din tara noastra presupune folosirea de erbicide, care sunt cele mai sigure si eficiente mijloace de combatere a buruienilor.

Summit Agro Romania recomanda erbicidul PLEDGE 50 WP (flumioxazin 50%), pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale, cu actiune peliculara, in doza de 90-120 g/ha.
Se aplica preemergent, cat mai aproape de data rasaririi cartofului, pentru a prelungi cat mai mult efectul acestuia si a surprinde un numar cat mai mare de buruieni in faza cea mai sensibila, cand acestea sunt in curs de rasarire.
Pledge 50 WP inhiba, de asemenea, si cresterea unor specii de buruieni monocotiledonate.

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene recomandam erbicidul graminicid sistemic TARGA SUPER 5 EC (quizalofop-P-etil 50 g/L) in doza de 1-2 L/ha, aplicat postemergent, cand buruienile monocotiledonate sunt rasarite si se afla in primele faze de dezvoltare.

Virozele pot fi considerate cele mai importante boli ale cartofului, din cauza pagubelor produse, depasind in unele cazuri pe cele produse de micoze sau bacterioze.
Virozele se transmit de la un an la altul prin tuberculii proveniti de la plantele bolnave (samanta infectata), iar in timpul vegetatiei de la plantele bolnave la cele sanatoase pe diverse cai, afidele fiind principalii vectori ai virusurilor.
Din totalul de 24 virusuri cunoscute la cultura cartofului, 8 sau 9 sunt mai raspandite la noi si produc pagube insemnate, printre care si virusul rasucirii frunzelor cartofului, virusul Y si M.

Pentru combaterea virusurilor nu dispunem de metode directe de tratament. Singurele metode sunt cele de combatere a vectorilor (afidelor) care transmit virozele in timpul perioadei de vegetatie.
Pentru combaterea afidelor recomandam insecticidul MOSPILAN 20 SG (acetamiprid 200 g/kg),  in doza de 0,1 kg/ha, care pe langa afide, combate si gandacul din Colorado (Leptinotarasa decemliniata), cel mai periculos si mai raspandit daunator al cartofului, la care adultii si larvele produc pagube prin distrugerea partii aeriene a plantei si, in mod exceptional, produc rosaturi pe exteriorul tuberculilor si in pulpa.
Mospilan 20 SG combate daunatorii in toate fazele lor de dezvoltare: oua, larva, adult. Este un insecticid sistemic, absorbit rapid in planta, cu efect de lunga durata.

Ciupercile produc imbolnaviri grave plantelor de cartof (micoze) si patrund in planta prin stomate, lenticele, ochi sau prin rani. Raspandirea lor in timpul perioadei de vegetatie se face cu ajutorul vantului si a apei, iar de la un an la altul prin materialul de plantat infectat.
Aceste boli produc simptome foarte diferite, de la cloroze si necroze foliare pana la vestejirea si uscarea plantelor sau vatamari superficiale, pana la putrezirea totala a tuberculilor.

Mana cartofului, produsa de ciuperca Phytophtora infestans, continua sa fie cea mai pagubitoare boala a cartofului. Ataca toate partile plantei cu exceptia radacinilor.
Cele mai importante pierderi se inregistreaza prin distrugerea foliajului si prin infectarea tuberculilor, care duc la pierderi mari in timpul pastrarii. Mana cartofului poate infecta plantele in orice faza de crestere si este caracteristica zonelor reci, umede, dar poate sa apara oriunde cand irigarea sau perioadele umede sunt insotite de temperaturi mai scazute.

Pentru a avea eficacitate maxima in urma aplicarii fungicidelor pentru combaterea bolilor, in special a manei, trebuie sa tinem cont de anumite reguli:

  • Data cand facem primul tratament are o importanta decisiva asupra evolutiei bolii si in final asupra cantitatii si calitatii productiei obtinute. Se recomanda inceperea tratamentelor inainte de aparitia primelor simptome vizibile in camp.
    Acest moment se realizeaza cand frunzele plantelor, de pe acelasi rand, se ating intre ele, respectiv cand plantele de cartof au o inaltime de 20-30 cm.
    Daca presiunea de infectie este foarte mare (conditiile climatice sunt favorabile dezvoltarii manei), tratamentele pot incepe mult mai devreme, cand inaltimea plantelor este de 10-15 cm.
  • Tipul fungicidelor folosite la primul tratament depinde de presiunea de infectie din zona. Daca se prevede o presiune ridicata a boli, recomandam ca la primele tratamente sa se foloseasca fungicide sistemice (care patrund in planta si reduc nivelul infectiilor latente) cum ar fi:
    • FANTIC M (benalaxyl M 4 % + mancozeb 65 %) – 2,5 kg/ha
    • LIETO (cimoxanil 330 g/kg + zoxamida 330 g/kg) – 0,45 kg/ha
    • DRAGO 76 WP (6% cimoxanil + 70% mancozeb) – 2 kg/ha
    • CUPERTINE SUPER (3% cimoxanil + 22,5 cupru, sulfat de cupru) – 3,5 kg/ha

Daca se prevede o presiune redusa a bolii, primele tratamente se pot executa cu fungicide de contact:

In continuarea tratamentelor, alegerea fungicidului se face in functie de conditiile meteorologice si anume:

    • daca se anunta perioade calde si uscate (conditii care determina o presiune redusa) tratamentele pot continua cu fungicide de contact.
    • daca se anunta vreme instabila, se folosesc fungicide sistemice sau translaminare.
  • Calitatea stropirii, un alt aspect important in controlul manei, este in raport direct cu gradul de acoperire a frunzelor cu fungicide. Pentru imbunatatirea eficacitatii fungicidelor, al dispersiei si aderarii solutiei de stropit pe frunze, pentru o penetrare mai buna in planta, recomandam adjuvantul TOIL – in concentratie de 0,5%, care este un adjuvant pe baza de ulei de rapita.
    Calitatea stropirii este determinata si de respectarea dozei. Dozele mai mici nu protejeaza suficient de bine plantele in timp ce supradozarea nu aduce beneficii suplimentare.

Fertilizarea chimica este o alta procedura fara de care cultura de cartof nu poate fi rentabila. Elementele nutritive influenteaza, pe langa cantitatea si calitatea productiei, si rezistenta la diferite boli. Pe langa fertilizarea chimica de baza, fertilizarea foliara contribuie la obtinerea de sporuri de productie de 10-20%. Fertilizarea foliara face posibila aplicarea de elemente nutritive suplimentare in concordanta cu cerintele plantelor, in functie de faza de vegetatie, si permite corectarea carentelor nutritive.
La cartoful de consum se recomanda, in general, trei tratamente cu fertilizanti foliari:

  • primul tratament se aplica la incheierea randurilor
  • al doilea in faza de imbobocit, inainte de inflorit
  • al treilea in perioada infloritului.

Se considera ca un numar de 3-4 tratamente foliare pot prelungi perioada de vegetatie a cartofului cu 7-12 zile.
Pentru cultura cartofului recomandam urmatorii fertilizanti foliari:

  • ELITENPK 20-20-20 + MgO + SO3 – 3 kg/ha
  • BRASIPRO B, N, Mo, MgO, SO3 – 3 kg/ha
  • FERTIGOFOL ULTRA aminoacizi + macro si microelemente – 3-5 L/ha

Lucrarile agrotehnice, erbicidarile, fenomenele meteorologice extreme (seceta, ploile abundente, diferentele mari intre temperaturile diurne si nocturne etc.) cauzeaza un stres fiziologic plantelor, ceea ce influenteaza negativ cresterea si dezvoltarea, cu repercursiuni asupra cantitatii si calitatii productiei.

Pentru a trece mai usor peste perioadele de stres, Summit Agro recomanda folosirea produsului SHIGEKI, un fertilizant foliar lichid, certificat pentru utilizarea si in agricultura organica, ce are in compozitie macro si microelemente chelatate, usor accesibile plantelor.
Este recomandat pentru a fi aplicat inainte ca planta sa treaca prin stres cauzat de conditii climatice nefavorabile, agresivitatea unor erbicide ori eventualele accidente fiziologice sau mecanice, in doza de 1,5 – 2,0 L/ha. Al doilea tratament se aplica dupa 10 – 15 zile.
Nu se recomanda utilizarea produsului Shigeki in amestec cu produsele care contin calciu sau magneziu.

 In situatia in care produsul SHIGEKI nu s-a aplicat inainte ca plantele sa treaca prin stres, recomandam folosirea produsului KAISHI, un biostimulant ce contine aminoacizi de natura vegetala si azot organic, pentru stimularea metabolismului plantelor in vederea refacerii lor dupa stresul suferit.Recomandam aplicarea a doua tratamente, primul imediat dupa stres, iar al doilea la un interval de 10-15 zile, in doze de 3 L/ha.

Pentru mai multe detalii privind produsele noastre puteti accesa site-ul www.sumi-agro.ro sau puteti contacta reprezentantul Summit Agro din zona dumneavoastra.

dr. ing. Endre Sigmond
Expert Tehnic & Director Vanzari
Summit Agro Romania