Tratarea pomilor la intrarea in iarna

Anul acesta avem parte de o vreme deosebit de frumoasa pentru luna decembrie, astfel ca inca nu avem argumente sa credem ca a venit iarna.

Din acest punct de vedere pentru pomicultorii care nu au aplicat tratamentele de pregatire a pomilor pentru iarna in perioada caderii frunzelor, in unele zone ar mai fi inca timp sa le faca.

Daca temperatura nu coboara sub zero grade noaptea, iar in timpul zilei urca la peste 5 grade Celsius, se pot aplica atat un insecticid cat si un fungicid.

Insecticidul pe care il recomandam este Nurelle D, (clorpirifos + cipermetrin) in doza de 1,5 L/ha.

Pentru ca frunzele lipsesc, acest produs va avea o posibilitate mai mare sa ajunga la partile lemnoas ale pomilor (tulpina, ramuri de schelet si semischelet) si sa faca o dezinsectie eficienta. Sunt multe specii de insecte printre care si acarieni, care ierneaza pe pomi (pe ramuri, sub scoarta, in fructe mumifiate, in muguri) atat ca ou, cat si ca adult sau larva.

O buna imbaiere a pomilor cu un produs puternic, complex, precum Nurelle D, va avea menirea de a combate inca din aceasta perioada formele hibernante de acarieni si alte insecte. Aceste forme, numite si “forme de rezistenta” sunt mai dificil si mai costisitor de eliminat primavara, cand cad precipitatii dese si timpul este destul de scurt pana la pornirea in vegetatie.

La aplicarea tratamentului se va urmari sa nu bata vantul si sa nu se anunte precipitatii in urmatoarele 6 ore.

Tratamentul cu insecticid poate fi urmat si de un fungicid pe baza de cupru. Recomandam produsul Triumf 40 WG, pe baza de hidroxid de cupru in concentratie de 0,3%.

Cuprul va combate sporii, conidiile sau alte forme de rezistenta ale patogenilor, aflate pe pomi. Va contribui la maturarea lemnului si cresterea rezistentei la temperaturi scazute a mugurilor dorminzi. De asemenea va contribui la cicatrizarea ranilor rezultate in urma taierilor, incepute din noiembrie si protejarea de infectii ce pot patrunde in pomi prin astfel de rani deschise. Acest tratament este foarte bun in vederea diminuarii gradului de infectie cu Taphrina spp. (basicarea frunzelor) care primavera apare exploziv odata cu deschiderea mugurilor.

Ambele produse se pot procura de la fitofarmacii sau distribuitorii directi ai companiei Summit Agro Romania.