Tratamente recomandate de Summit Agro Romania pentru combaterea fainarii si fuzariozei la grau

Cu multitudinea de produse existente si destinate prevenirii si combaterii bolilor foliare la grau, se pot stabili diverse scheme de tratamente, de-a lungul perioadei de vegetatie. Important este ca fermierii sa aleaga produsul potrivit in functie de starea fitosanitara a culturii si conditiile climatice, stiut fiind ca produsele au o anumita specificitate, iar bolile evolueaza diferit in relatia cu umiditatea si temperatura mediului.

Numarul tratamentelor variaza pe parcursul unui ciclu de vegetatie. In general cu doua sau trei aplicari se poate mentine o stare fitosanitara buna in cultura.

In continuare ne vom referi la o situatie in care fainarea si fuzarioza sunt principalele boli care afecteaza cultura.

In acest sens recomandam urmatoarele tratamente:

Tratamentul 1:

Cyflamid 5 EW in doza de 0,2 L/ha, cand primavara temperaturile sunt scazute si umiditatea ridicata.

Atacul timpuriu de fainare poate cauza pierderi mari intrucat va afecta dezvoltarea plantei. Reducerea suprafetei foliare in aceasta faza va diminua numarul de frati fertili si chiar dezvoltarea corespunzatoare a sistemului radicular. Va constitui, de asemenea, focarul de infectie pentru organele ce urmeaza sa apara mai tarziu (frunza standard, spicul).

Deoarece in conditii favorabile dezvoltarii patogenului, atacul poate evolua rapid (exploziv) este foarte important sa se trateze la aparitia primelor simptome.

Cyflamid este un fungicid de origine japoneza, cu efect preventiv si curativ. Actioneaza atat sistemic cat si prin vapori. Adera foarte bine pe suprafata frunzelor. Se poate aplica si in amestec cu erbicidele.

Tratamentul 2:

Yamato in doza de 1,5 L/ha, in perioada infloritului.

Efectele negative ale ciupercilor din genul Fusarium spp. se rasfrang asupra parametrilor cantitativi si calitativi ai semintelor de grau (boabe mici, sistave, continut in micotoxine). Astfel, pe langa calitatea pentru panificatie apar si efecte toxice asupra animalelor sau omului cauzate de toxinele nivalenol si deoxinivalenol (DON), ale caror limite maxime in grau sunt reglementate la nivel european (ex. LMA 750 micrograme/kg DON pentru faina de grau) Avand in vedere cele de mai sus, recomandam ca aplicarea unui tratament impotriva fuzariozei la spic sa se faca preventiv atunci cand in timpul infloritului se intrunesc conditiile optime pentru atacul ciupercii, umiditate ridicata pe fondul unor temperaturi moderate sau dupa o ploaie.

Acest tratament, pe langa fuzarioza, poate preveni sau combate si alte boli foliare cum ar fi septorioza, fainarea pe spic, sfasierea frunzelor.

Yamato este un fungicid complex, care combina doua substante active din grupe diferite. Are efect sistemic puternic si spectru larg de actiune. Poate invinge rezistentele create la alte fungicide. Protejaza atat frunza stindard cat si spicul.

Dr.ing. Anastase IORGU