Tratamente postrecoltare in plantatiile de pomi si vita de vie

Dupa recoltare, pomii si vita de vie parcurg o etapa de refacere si pregatire pentru iarna. In aceasta perioada cresterile anuale sunt limitate, frunzele intra in senescenta, se ingalbenesc si cad. Substantele de rezerva se acumuleaza in partile lemnoase, monozaharidele se transforma in polizaharide (amidon, celuloza) si intensifica procesul de lignificare. Semnalul pentru aceste procese este dat de temperatura mediului ambiant.

Este important ca starea de sanatate a plantelor sa fie mentinuta corespunzator pana la caderea aturala a frunzelor. Astfel, in cazul in care sunt semnalate atacuri semnificative ale bolilor si daunatorilor, recomandam sa se intervina cu tratamente mai puternice si pentru faptul ca nu mai exista pericolul acumularii de reziduuri de substante chimice in fructe.

Un tratament specific perioadei de dinainte de iernare este cel cupric.

Daca frunzele sunt deja afectate de boli, cum ar fi rapanul la pomi, aplicarea cuprului poate incepe odata cu caderea frunzelor care, ajunse pe sol, vor fi acoperite de cupru, ce va combate formele hibernante ale ciupercilor patogene. In acest caz, tratamentul se poate repeta pana la intrarea in iarna cu un amestec de cupru si dimetoat, mai ales daca s-au efectuat taierile in uscat si temperatura aerului permite stropirea.

Pentru tratamentele de toamna, Summit Agro va recomanda produsele Triumf 40 WG si Novadim Progress.

Triumf 40 WG este un fungicid ce contine 40% cupru metalic sub forma de hidroxid de cupru microionizat, formulat ca granule autodispersabile in apa. Aceasta formulare are in compozitie adjuvanti care maresc considerabil eficacitatea produsului, precum: agent antispumare, agent de dezintegrare, agent de dispersie, agent de umectare.

Ca mod de actiune, cuprul face parte din categoria produselor “multisite” (cu actiune asupra mai multor puncte din ciclul de dezvoltare al agentilor patogeni). Acest tip de produs nu permite crearea de rase rezistente ale ciupercilor, mai mult, chiar le combate si pe cele existente deja in plantatie.

In tratamenele de toamna si iarna, Triumf 40 WG poate fi privit si ca un dezinfectant pentru plante, incepand de la trunchi si pana la ramurile de rod, atunci cand solutia aplicata este suficienta pentru a realiza o acoperire uniforma. Efectul substantei active se poate manifesta pe o perioada de 7-14 zile, timp suficient pentru a interactiona cu patogenii existenti pe scheletul pomului sau al butucului de vita de vie.

Prezenta produsului Triumf 40 WG in programele de combatere integrata a bolilor este o necesitate. Produsul este recomandat si in practicile de agricultura durabila si chiar biologica. Doza de utilizare in cazul tratamentelor de dupa recoltare este de 2,5 kg/ha atunci cand stropirea se face cu 1000 L apa la hectar sau de 3,75 kg/ha atunci cand se folosesc 1500 L apa.

Novadim Progress este un insecticid organofosforic sistemic ce contine 40% dimetoat. Manifesta atat efect insecticid cat si acaricid. Este potrivit pentru tratamentul de dupa recoltare, intrucat combate o gama larga de insecte rezistente ce urmeaza a intra in hibernare si infesta plantatiile primavara timpuriu. Doza de utilizare este de 1 L/ha la aplicarea cu 1000 L apa sau de 1,5 L/ha la aplicarea cu 1500 L apa. In cazul in care mai exista stupi cu albine in locul de aplicare se va avea in vedere indepartarea acestora, deoarece produsul le afecteaza.

Se va evita efectuarea aplicarii tratamentelor de toamna atunci cand se anunta ploi iminente si temperaturi scazute in perioada imediat urmatoare dupa tratament.

Dr. ing. Anastase IORGU