Solutii pentru protectia verzei de toamna

A inceput sezonul infiintarii culturilor de varza de toamna. Chiar daca nu s-a plantat inca, suntem totusi in perioada producerii rasadurilor si a pregatirii terenului pentru plantat.

Daca in privinta ploilor vremea va continua ca si pana acum, putem prefigura un sezon mai usor din punct de vedere al asigurarii apei, insa ceva mai dificil din punct de vedere al fitoprotectiei.

In Romania varza de toamna detine o pondere insemnata printre culturile legumicole din camp, pentru ca pe langa consumul proaspat se preteaza si la conservarea prin murare pentru sezonul rece de iarna.

De la infiintare si pana la recoltare culturile de varza pot fi afectate de o serie de daunatori sau boli. Va prezentam in continuare cateva solutii de combatere ale acestora:

Melcii fara cochilie (Deroceras agreste).

Intrucat melcii ataca noaptea, acestia sunt mai dificil de observat, insa atacul se poate sesiza dupa urmele de mucus de pe sol sau de pe plante. Netratarea la timp a culturii duce la deprecierea capatanilor si la scaderea capacitatii de pastrare. Plantele tinere pot fi distruse in totalitate.

Unul sau doua tratamente cu OPTIMOL, un produs granulat pe baza de metaldehida, in doza de 50 g / 100 mp, pot combate cu succes acest daunator. Metaldehida nu lasa reziduuri in sol sau pe plante, fapt pentru care nu solicita interval de pauza de la tratament la recoltare. Podusul se gaseste in fitofarmacii atat in ambalaje mari, cat si in ambalaje mici.

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae).

Adultii inteapa frunzele si sug seva. Frunzele atacate se opresc din crestere, se incretesc si se usuca. Pentru combatere recomandam insecticidul Mospilan in doza de 250 g/ha sau 2,5 g in 10 l apa. Produsul se gaseste la ambalaje de 1,5g; 3g; 40g; 80g; 1kg.

Pentru un efect de soc poate fi folosit si insecticidul Fury 10 EC, in doza de 200 ml/ha sau 2 ml in 10 l apa.

Se va avea grija ca temperatura la aplicare sa nu depaseasca 22-24 grade Celsius.

Gargarita tulpinilor de varza (Ceuthorrhynchus quadridents).

Adultii depun oua in petiolul frunzei si in tulpina. Larvele formate rod galerii ducand la uscarea plantelor. Tratamentele ar trebui in primul rand sa vizeze combaterea adultior inainte de a depune oua. Daca atacul se suprapune cu unul dintre daunatorii deja mentionati, atunci produsele de mai sus vor combate si gargarita.

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) si Buha verzei (Mamestra brassicae).

Larvele acestor insecte sunt omizi in diverse stadii si marimi. Consuma frunzele pana la scheletare. Capatanile formate pot fi depreciate si de excrementele omizilor. Un semn al atacului il poate da zborul fluturilor deasupra culturii. Combaterea se face printr-un tratament sau doua, cu urmatoarele produse: Novadim Progress in concentratie de 0,2% (20 ml in 10 l apa), Trebon 30 EC in concentratie 0,04% (4 ml in 10 l apa), Fury 10 EC in concentratie de 0,02% (2 ml in 10 la apa).

Bolile mai frecvente la culturile de varza pot fi caderea rasadurilor, mana, alternarioza, putregaiurile, bacteriozele. Pentru acestea nu exista inca fungicide omologate in Romania, care sa poata asigura programe de tratament complete. Substantele active care pot actiona in directia combaterii acestor patogeni pot fi:

  • clorotalonil, iprodion, tiofanat metil – pentru combaterea putregaiurilor
  • cupru, cymoxanil, mancozeb, benalaxil – pentru combaterea manarilor si alternariozei
  • cupru – pentru combaterea bacteriozelor

Atat daunatorii, cat si bolile mai sus mentionate se pot intalni si la alte spcii de varzoase, cum ar fi conopida, broccoli, gulie.

La executarea tratamentelor la culturile de varzoase se va tine cont de urmatoarele reguli:

  • cand incep sa se formeze capatanile, nu se mai recomanda tratamente. Daca acestea sunt neaparat necesare, atunci se vor alege produse cu toxicitate minima pentru om si se va respecta cu strictete intervalul de pauza de la ultimul tratament pana la recoltare, inscris pe eticheta produsului.
  • intrucat frunzele sunt puternic cerate, se vor folosi adjuvanti in solutia de stropit, care maresc capacitatea de aderenta si penetrare a produselor in plante.
  • tratamentele se executa dimineata sau seara, cand nu bate vantul.

Dr.ing. Anastase Iorgu