Solutia Summit Agro pentru buruienile graminee: Targa Super 5EC

Buruienile, desi sunt parte componenta a ecosistemelor si lanturilor trofice in care traim, pentru culturile agricole constituie plante straine, care concureaza cu plantele pentru apa, hrana si lumina. In general, pot crea cele mai mari pagube in primele faze de vegeatie ale culturii. Solul bine pregatit si fertilizat favorizeaza deopotriva o rasarire buna, nu numai a semintelor de cultura, dar si a celor de buruieni. In plus, acestea din urma fiind mai bine adaptate genetic sa faca fata conditiilor potrivnice de mediu, vor rasari si vor creste mai repede.

Buruienile care infesteaza culturile agricole din Romania, din punct de vedere botanic, se clasifica in monocotiledonate si dicotiledonate. Erbicidele, la randul lor se impart in erbicide care combat cu predilectie buruienile monocotiledonate (graminee) si erbicide care combat in principal buruienile dicotiledonate.

Mai trebuie tinut cont de faptul ca unele buruieni isi parcurg intregul ciclu de viata intr-un singur an (anuale) iar altele in mai multi ani (perene). In general, buruienile anuale sunt mai usor de combatut prin erbicidare, fata de cele perene care manifesta o rezistenta mai mare. In plus, buruienile anuale mai sunt distruse si de gerul din timpul iernii.

Pentru combaterea buruienilor graminee dupa rasarire, atat in culturi cat si in miristi, firma japoneza Nissan Chemical a descoperit molecula quizalofop-P-etil. Produsul formulat se numeste Targa Super si se comercializeaza si pe piata din Romania. Fiind selectiv pentru foarte multe culturi cu frunza lata, s-a extins repede si cu succes.

Despre erbicidul Targa Super

Contine 50 g/l quizalofop-P-etil. Combate buruienile monocotiledonate anuale si perene. Se aplica postemergent, indiferent de stadiul de dezvoltare al plantelor de cultura, atunci cand marea masa a buruienilor cu frunza ingusta a rasarit si se afla in perioada de crestere activa (intre 3 si 6 frunze sau 5-15 cm). Erbicidul nu combate buruienile cu frunza lata, precum si pe cele cu frunza ingusta, nerasarite inca. Culturile cu frunza lata, chiar daca au intrat in contact direct cu solutia de stropit, nu vor fi afectate.

Culturi la care produsul manifesta selectivitate:

Arbusti foiosi Ardei Capsun
Cartof Ceapa Conopida
Dovlecel Fasole Floarea soarelui
Lucerna Mazare Morcov
Patrunjel Pepeni Pomi fructiferi
Praz Rapita Ridichi
Salata Sfecla Soia
Spanac Telina Tomate
Tutun Usturoi Varza
Vinete Vita de vie

Targa Super se absoarbe prin frunze si se transloca repede in plante, ajungand pana in varful radacinilor buruienilor problema, fiind transportat prin xilem si floem. In acest fel produsul nu distruge doar foliajul, ci combate si previne regenerarea rizomilor subterani a celor mai rezistente buruieni: sorg, pir gros, pir tarator etc. Dupa 3 zile de la aplicare, pe buruieni apar primele simptome de ingalbenire. Dupa aproximativ doua saptamani, frunzele se usuca si buruienile mor.


Lista partiala a buruienilor combatute:

Monocotiledonate anuale Monocotiledonate perene
Coada vulpii (Alopecurus myosuroides)

Meisor (Digitaria sanguinalis)

Iarba barboasa (Echinochloa crus-galli)

Raigras (Lolium spp.)

Mei (Panicum spp.)

Mohor (Setaria spp.)

Odos (Avena spp.)

Obsiga (Bromus spp.)

Pir tarator (Agropyron repens)

Pirul gros (Cynodon dactylon)

Picta (Phalaris arundinacea)

Mei (Panicum spp.)

Costrei (Sorgum halepense)

Altele.

Erbicidul intra repede in plante, de aceea nu este afectat de ploile survenite la cateva ore dupa aplicare, insa este bine ca temperatura aerului sa fie moderata. Nu se recomanda a se aplica pe arsita, cand stomatele frunzelor sunt inchise, iar absorbtia se face mai greu. De asemenea, daca temperatura este scazuta, uscarea buruienilor se produce intr-un timp mai lung.

Targa Super nu se absoarbe prin radacini, fapt pentru care nu lasa remanenta si nu prezinta restrictii privind cultura urmatoare.

Stadiul omologarilor in Romania:

Cultura Buruienile combatute Doza
Sfecla de zahar Buruieni monocotiledonate anuale 1,0 l/ha postem.
Costrei din rizomi 2 l/ha
Soia Buruieni monocotiledonate anuale 1,0 l/ha postem.
Costrei din rizomi 2,5 l/ha
Floarea soarelui Buruieni monocotiledonate anuale 0,7 l/ha postem.
Costrei din rizomi 1,5 l/ha postem.
Cartof Buruieni monocotiledonate anuale 0,7-1,0 l/ha postem.
Buruieni monocotiledonate perene 1,5-2,0 l/ha postem.
Tomate transplantate Buruieni monocotiledonate anuale 1,0 l/ha postem.
Rapita Buruieni monocotiledonate anuale, inclusiv samulastra de cereale 1,0 l/ha

Cantitatea de solutie recomandata la hectar este intre 150 si 300 L, atunci cand se aplica cu masini de erbicidat. Dupa erbicidare, se curata pompa si se spala rezervorul pentru a elimina urmele de erbicid.

Pentru culturi pe suprafete mici (gradini, aliniamente de pomi etc.) sau pe vetre de buruieni, Targa Super se poate aplica si cu pompa de spate, cu o concentratie a solutiei de 0,5 % sau 50 ml produs in 10 L apa.

La cultura rapitei, Targa Super se poate aplica toamna sau primavara, pentru combaterea samulastrei de grau sau orz si a buruienilor monocotiledonate anuale rasarite. Este de preferat sa se erbicideze toamna pentru a evita concurenta buruienilor cu planta de cultura. Pe de alta parte, efectul erbicidului va fi mai puternic si mai rapid cu cat buruienile tinta vor fi mai mici.

Samulastra de grau si orz apare in proportii mari in cultura de rapita in principal in doua cazuri specifice: fie cand, din diverse motive, gradul de scuturare a culturii precedente de cereale a fost ridicat, fie atunci cand imediat dupa recoltarea cerealelor nu au survenit ploi, iar semintele scuturate au rasarit in masa dupa infiintarea culturii de rapita.

Dr.ing. Anastase IORGU
Ing. Ionut POPESCU