Recomandari pentru sezonul de primavara

Tratarea semintelor cu un ingrasamant starter.

Semintele pot fi ajutate sa rasara mai repede si mai uniform

Unul din pasii importanti pentru o cultura reusita este o rasarire buna. In acest sens un ajutor il poate oferi produsul Teprosyn, un fertilizant si stimulator special creat pentru aplicare pe seminte.

Teprosyn accelereaza cresterea plantulelor in primele faze de vegetatie, pana la trecerea la hranirea autotrofa (pe propriile radacini). De asemenea este folosit pentru a creste rezistenta plantelor la conditii de stres (seceta, frig), care pot surveni in primele faze de vegetatie.

Teprosyn contine nuntrientii esentiali pentru o germinatie buna cum ar fi AZOT, FOSFOR si ZINC. Este creat sa ofere efectul de fortificare si “start-up” pentru cultura. Componentele minerale sunt usor solubile si ofera hrana chiar la nivelul radacinitei plantei.

Teprosyn se poate aplica inainte de ambalarea semintelor in saci, odata cu produsele insecto-fungicide sau dupa desigilarea sacilor, cu putin timp inainte de semanat. Doza este de 8-10 l/tona de seminte.

Fertilizarea starter cu ingrasaminte microgranulate aplicate odata cu semanatul

Tinerele plante pot depasi mai usor stresul in primavara

Aplicarea localizata, langa seminte, odata cu semanatul a unui ingrasamant de sol microgranulat cum ar fi Sumistart SR, poate contribui la o hranire mai buna a plantelor in primele faze, cand radacinile sunt inca mici si nu au suprafata mare de absorbtie. Produsul este un concept nou, si contine N – 16%, P – 39%, S – 7%, Zn – 2%. Azotul este formulat pentru o descompunere si eliberare graduala (SR).

Pe semanatori trebuie sa fie montate aplicatoare, care permit aplicarea concomitenta, pe acelasi rind, seminelor si ingrasamintului microgranulat, la aceeasi adancime. Doza de utilizare este de 20 kg/ha

Sumistart SR este o asociere echilibrata a elemntelor nutritive, care asigura necesarul de hrana atunci cand plantele trec pe hranire autotrofa.

Cantitatea de azot pusa la dispozitia plantelor in acest moment favorizeaza dezvoltarea lor vegetativ, cu efecte vizibile asupra “startului” culturii. Zincul declanseaza sinteza auxinelor, hormonii care sunt responsabili de cresterea si dezvoltarea plantelor. Fosforul este plasat in imediata apropiere a radacinilor iar gradul sau de utilizare se apropie de 100% (distanta maxima la care fosforul trebuie sa se afle fata de radacinile tinerelor plantule, trebuie sa fie de 1-2 mm, pentru ca el sa fie folosit)

Aplicarea unui adjuvant odata cu erbicidele peliculare de sol

Performantele erbicidarilor peliculare poate fi maximizate

Uneori datorita conditiilor atmosferice si de sol din primavara, erbicidele peliculare pot avea eficacitate nesatisfacatoare. Ajuvantul BackRow, special creat pentru a fi aplicat impreuna cu erbicidele peliculare preemergente, poate fi de ajutor. Amestecat cu solutia de stropit in rezervorul masinii, contribuie la distribuirea uniforma a erbicidului pe sol si impiedica formare picaturilor foarte fine care ar putea sa formeze deriva (driftul).

Odata ajuns pe suprafata solului, va creste gradul de adsorbtie si retinere a solutiei si implicit a erbicidului de catre particulele de sol. Erbicidul va ramane pe suprafata solului sau in stratul de 5 cm, unde se afla de fapt si majoritatea semintelor de buruieni.

Doza recomandata este de 0,4 l/ha si nu variaza cu cantitatea de apa utilizata la hectar.

Dr.ing. Anastase IORGU

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.