Recomandari pentru cultura verzei de toamna

Intrucat la inceputul lunii Iulie se va infiinata cultura de varza de toamna in camp, consideram util sa prezentam cateva aspecte legate de mentinerea igienei culturale.

Producatorii cu experienta in cultura verzei stiu ca la aceasta ora trebuie sa aiba samanta procurata si chiar semanata. Perioada optima de semanat pentru producerea rasadului este intre 15-30 mai iar perioada de infiintare a culturii intre 1 – 15 iulie. Se poate conta pe o perioada de vegetatie de cca 140 zile de la rasarirea semintelor.

Rasadul se produce in in spatii libere sau acoperite pentru a proteja plantele de grindina, insolatie puternica, unii daunatori, etc.

Intrucat varza este sensibila la anumiti agenti patogeni si preferata de unele insect, necesita protectie inca de la semanat.

Samanta trebuie sa fie tratata cu fungicid. Pentru scurtarea timpului de germinatie si accelerarea cresterii in primele faze de vegetatie, samanta se poate trata cu fertilizantul Teprosyn, creat special pentru seminte.

In continuare vom prezenta principalii agenti de daunare si solutiile potrivite de combatere:


Melcii fara cochilie
(Deroceras agreste). Ataca noaptea si sunt mai dificil de vazut. Atacul se poate sesiza dupa urmele de mucus de pe sol sau de pe plante. Netratarea la timp a culturii, duce la deprecierea capatanilor si la scaderea capacitatii de pastrare. Plantele tinere pot fi distruse in totalitate.

Recomandam unul sau doua tratamente cu OPTIMOL 4 G, un produs granulat pe baza de metaldehida, in doza de 150 g / 100 mp. Metaldehida nu lasa reziduuri in sol sau pe plante, fapt pentru care nu solicita interval de pauza de la tratament la recoltare. Produsul se gaseste in comert in ambalaje de 150 g si 500 g.


Puricele negru al verzei
(Phillotreta atra). Adultii rod epiderma superioara a frunzelor, iar in final acestea capata un aspect ciuruit si chiar se usuca in timp. La atingerea plantelor, adultii sar si se adapostesc pe suprafata solului. Pentru combatere recomandam insecticidul Mospilan 20 SG in doza de 200 g/ha sau 2 g in 10 l apa. Produsul se gaseste in ambalaje de 1,5g; 3g; 40g; 1kg. Se poate folosit si insecticidul Fury 10 EC, in doza de 200 ml/ha sau 2 ml in 10 l apa.

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae). Ataca in colonii dispuse pe partea inferioara a frunzelor si poate avea 16 -20 generatii pe an. Adultii inteapa frunzele si sug seva. Frunzele atacate se opresc din crestere, se incretesc si se usuca. Trtanemtul chimic se poate face cu Novadim Progress 1 l/ha sau 10 ml in 10 l apa. Produsul se comercializeaza in ambalaj de 100 ml si 1 l. Se poate folosi si Mospilan in doza de 125 g/ha sau 1,5 g in 10 l apa.

Gargarita tulpinilor de varza (Ceuthorrhynchus quadridents). Larvele se formeaza in petiolul frunzelor si in tulpini, unde rod galerii ducand la uscarea plantelor. Se recomanda tratamente cu un insecticid sistemic cum ar fi Novadim Progress, in doza de 1 l/ha sau 10 ml in 10 l apa.

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Buha verzei (Mamestra brassicae).

Larvele sub forma de omizi ale acestor specii, consuma frunzele pana la scheletare. La formarea capatanilor, acestea sunt depreciate si de excrementele omizilor. O combatere corespunzatoare se poate face cu Novadim Progress in doza de 1 l/ha, Nurelle D 0,6 l/ha.

Bolile mai frecvente la varza pot fi:

Putrezirea si caderea rasadurilor

Mana verzei

Nervatiunea neagra

Pentru acestea recomandam urmatoarele fungicide:

– Rover 500 SC in doza de 2 l/ha sau 20 ml in 10 l apa. Produsul se gaseste la ambalaj de 20 ml si 1 L.

– Cupertine Super in doza de 4 kg/ha sau 40 g in 10 l apa.

– Triumf 40 WG in doza de 3,5 kg/ha sau 35 g in 10 l apa. Produsul se comercializeaza in ambalaj de 1 kg.

La executarea tratamentelor la varza se va tine cont e urmatoarele reguli:

– cand incep sa se formeze capatanile, nu se mai recomanda tratamente. Daca interventiile sunt strict necesare, atunci se vor alege produse cu toxicitate minima pentru om si se va respecta intervalul de pauza de la ultimul tratament pana la recoltare, inscris pe eticheta produsului.

– intrucat frunzele de varza sunt puternic cerate, se vor folosi adjuvanti in solutia de stropit, care maresc capacitatea de aderenta si penetrare a produselor in plante. Dintre acestia, cu efect foarte bun se remarca Spur in doza de 0,1%.

– tratamentele se executa dimineata sau seara, cand nu bate vantul

Daca in cultura apar buruieni cu frunza ingusta (monocotiledonate), se poate folosi erbicidul Targa Super in doza de 1,5 l/ha sau 50 ml in 10 l apa. Acest erbicid nu afecteaza varza si nici nu are efect remanent in sol pentru cultura urmatoare.

Pentru cresterea productiei si a gradului de rezistenta al plantelor la stress si la boli, recomandam fertilizarea foliara cu un produs dedicat culturilor crucifere, Brassitrel in doza de 3 kg/ha sau 60 g in 10 l apa pentru o suprafata de 200 mp. Printre altele prdusul contine sulf si bor, elemente esentiale plantelor de varza.

De asemenea se poate folosi Calcifol SUM in doza de 5 l/ha, care sporeste rezistenta plantelor la boli si a capatanii la crapare.

Dr.ing. Anastase IORGU

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.