Recomandari de sezon pentru rapita

Cateva recomandari de sezon, acum la startul campaniei de semanat, sunt binevenite si Summit Agro doreste sa atraga atentia asupra unor produse cu aport la realizarea productiei.

Se cunoaste foarte bine ca la rapita de toamna 50% din productie se realizeaza inca din toamna, de aceea aceasta perioada este de o importanta vitala pentru reusita culturii.

O prima masura in protectia plantelor este tratamentul acestora, cu fungicide, insecticide si alte produse ce pot stimula dezvoltarea tinerelor plantule in primele faze.

Astfel pentru combaterea puricelui rapitei Phyllotetra spp. si al puricelui de pamant Psyliodes chrysocephala, se recomanda la tratarea semintelor utilizarea produsului PICUS 600 FS pe baza de imidacloprid, la o doza de 6 l/to de samanta. Tinem sub control acesti daunatori mari in perioda dintre rasarit si stadiul de 3 frunze.

De asemenea, pentru a favoriza procesul de inradacinare si a stimula cresterea plantulelor si a asigura nutritia timpurie, se poate aplica odata cu insecto-fungicidele la samanta produsul TEPROSYN cu doza de 8 l/to de samanata. Produsul contine 146 g/l azot, 243 g/l fosfor, 291 g/l zinc. Ofera efectul de fortificare si de start-up , indiferent de particularitatile nutritive ale culturii si de conditiile de sol.

In ultimul timp tehnologiile moderne recomanda folosirea ingrasamintelor microgranulate odata cu semanatul, cu echipamente special montate pe semanatorile mecanice sau pneumatice. Aceste ingrasaminte au avantajul ca pun la dispozitia plantei foarte usor fosforul, este solubil 100% fata de ingrasamintele complexe obisnuite la care in primul an fosforul este disponibil pentru plante numai 10-20% din cantitatea aplicata. Furnizeaza energia necesara dezvoltarii sistemului radicular, granulele fiind plasate chiar langa samanta, tinerele radacini nu exploreaza un volum de sol suficient care sa asigure nevoia instant de fosfor . Au efect de starter dar si cu actiune mai indelungata prin nutritia lenta si progresiva cu azot. Se folosesc doze mult mai reduse la hectar ceea ce simplifica logistica ingrasamintelor. Se pot folosi produsul Umostart cu compozitia 11% N; 48% P2O5; 1% Zn; 0.6% Fe si 0.1% Mn in doza de 30 kg/ha.

In perioada de vegetatie, de la rasarit la stadiul de 3 frunze in continuare trebuie urmariti daunatorii si daca sunt densitati mari ale acestora se completeaza prin tratamente in vegetatie pentru Phyllotetra si Psyliodes. De asemenea in primele 6 saptamani de vegetatie paduchele cenusiu Brevicoryne brassicae si mai apoi gandacul rosu Entomoscelis adonidis, sau lepidopterele defoliatoare ale fluturelui alb al verzei Pieris brassicae si buha verzei Mamestra brassicae pot provoca pagube importante. Un alt daunator foarte periculos este viespea rapitei Athalia rosae, ale carei larve pot roade frunzele pana cand raman nervurile. Pentru controlul acestor daunatori se pot utiliza produsele FURY 10 EC pe baza de zeta-cipermetrin doza de 0.2 l/ha, MOSPILAN 20 SG pe baza de acetamiprid insecticid sistemic doza de 150 g/ha, TREBON pe baza de etofenprox cu efect de soc 0.3 l/ha, NURELLE D un organofosforic sistemic pe baza de cipermetrin si clorpirifos doza de 0.4 l/ha.

Pentru a asigura un aport suplimentar de elemente nutritive necesare unei cresteri si dezvoltari armonioase, in toamna la stadiul de 6-8 frunze se va aplica un fertilizant foliar, BRASSITREL pe baza de 5% B; 7% Mn; 0.4 Mo; G si 14.5% S, in doza de 2-3 kg/ha.

O tehnologie completa la rapita de toamna trebuie sa includa obligatoriu fungicidele care au si efect de regulator de crestere. Aplicarea in toamna contribuie la cresterea vigorii plantelor, cresterea concentratiei in aminoacizi a sucului celular, asigurand plantelor o mai buna rezistenta la iernare cu inca 3-4oC la temperaturile negative. De asemenea, aplicarea acestora se face si cand sau folosit densitati prea mari la semanat, exces de azot, toamne lungi cu temperaturi ridicate si umiditate suficienta. Ce se realizeaza concret prin aplicarea acestor fungicide cu efect de regulator de crestere:

  1. Se evita alungirea tijei, care altfel ar sensibiliza planta la inghet
  2. Protejeaza planta impotriva infectiei cu Phoma
  3. Se protejeaza varful de crestere cu frunzele care sunt pastrate in conditii normale
  4. Se mareste continutul de clorofila in frunze
  5. Se imbunatateste lungimea radacinilor astfel asigurandu-se acea conditie ca la intrarea in iarna radacina pivotanta sa aiba 20 cm. lungime, si cresterea sistemului radicular secundar
  6. Reducerea ariei frunzelor
  7. O tulpina pricipala mai scurta, scurteaza epicotilul
  8. Se stimuleaza formarea mugurilor axilari cu impact in realizarea unor ramificatii puternice in primavera

Astfel se asigura cele mai bune conditii pentru startul culturii in primavara si se incepe din toamna formarea armonioasa a “tufei”. Pe langa toate acestea controlul bolilor este realizat cu o foarte buna eficacitate. Boli ca putregaiul negru Phoma lingam care se poate instala inca din toamna, sau patarea frunzelor Cylindrosporium concentricum pot afecta productia si de aceea controlul lor este imperios necesar.

Pentru rezolvarea acestor probleme este recomandata aplicarea produsului fungicid cu efect de regulator de crestere MATIZ 250 EW pe baza de tebuconazol 0.5 l/ha. In toamnele lungi cu conditii ideale de dezvoltarea a culturii, cum a fost in unele zone anul trecut, se pot aplica doua tratamente cu MATIZ pentru a limita dezvoltarea prea mare a plantelor si pornirea tijei florale. Tratamentul se face de obicei la stadiul de 6 frunze ale rapitei. Daca este necesar al doilea tratament se poate face la stadiul de 8-10 frunze. Matiz 250 EW are o formulare de exceptie,ce il deosebeste de alte produse pe baza de tebuconazol din piata. Acesta contine un solvent care in conditii de temperaturi scazute ale apei de amestec si valori scazute ale pH-ului ajuta produsul sa nu cristalizeze si se dizolva in totalitate in solutie.

Cultura rapitei de toamna are un interes special pentru Summit Agro si de aceea portofoliul de produse poate oferi solutii propice in toate fazele de dezvoltare ale culturiicu eficienta dovedita si care sa contribuie decisiv la obtinerea unor productii ridicate si de buna calitate.

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.