Produsele Summit Agro folosite in prevenirea si combaterea integrata a manei, la vita de vie

Cultivarea vitei de vie (Vitis vinifera) si producerea de vin au fost atestate documentar inca din cele mai vechi timpuri. Cultivarea, insa, impune o buna cunoastere atat a factorilor biotici cat si a celor abiotici, care influenteaza obtinerea de plantatii sanatoase si respectiv struguri de calitate.
Boli des intalnite la vita de vie, cauzate de ciuperci, sunt: mana, fainarea, putregaiul cenusiu, dar si altele.

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)

Mana vitei de vie este una din cele mai grave boli care se intalneste la soiurile de vie nobila, dar in ultima vreme si la cele hibride. Atacul se manifesta pe toate organele verzi, incepand cand primele frunze au diametrul de 5-6 cm. Atunci cand semnele sunt vizibile, vedem doar 10-15% din amploarea atacului.
Primele semne apar de fapt cand pe partea superioara a frunzei apar pete galbui (asa numite pete undelemnii) de 1-3 cm, iar pe partea inferioara un puf albicios, acesta reprezentand fructificatiile ciupercii.
Aparitia bolii este favorizata de precipitatii, cer acoperit de nori, temperatura aerului cuprinsa intre 10-22°C si o umiditate relativa a aerului crescuta. Transmiterea bolii peste iarna se face prin resturile vegetative infestate cazute pe sol.

In schemele de tratament recomandam sa tineti cont si de masurile agrotehnice care se impun, astfel:

  • scoaterea resturilor vegetative rezultate in urma lucrarilor de copilire, carnit, ciuntire si arderea lor;
  • araturi adanci de toamna pentru a ingropa resturile de frunze cazute pe sol;
  • mentinerea plantatiilor curate de buruieni;
  • drenarea terenului, daca balteste apa, in urma ploilor;
  • legarea corzilor, dar si a lastarilor cat mai aerisit;
  • aplicarea de fertilizanti pe baza de potasiu (K) si fosfor (P) inaintea araturilor adanci de toamna cu scarificatorul echipat special, iar cele cu azot (N) si sulf (S) primavara cand cel mai mare consum de azot este la cresterea lastarilor si compactarea ciorchinilor, prevenind astfel spalarea azotului;
  • desemnarea unei persoane care sa amenajeze special un asa-numit “incubator martor” la un butuc de vita de vie sensibil la mana.

Procedeul presupune intinderea unei coarde la 2-3 cm de sol, saparea unui sant sub ea, care se umple cu frunze uscate din anul precedent si care se uda mereu, creand astfel climatul infestarii. De la aparitia bolii pe planta martor, in 4-5 zile va fi prezenta in toata plantatia, acesta fiind momentul in care trebuie sa se inceapa tratamentul.

Pentru prevenirea si combaterea integrata a manei la vita de vie, ca si la alte plante de cutura, pe langa masurile nechimice (agrofitotehnice, de igiena culturala, biologice etc.), utilizarea diferitelor fungicide joaca un rol important.

In scopul controlului acestei boli, produsa de cea mai periculoasa micoza, Summit Agro Romania a introdus in portofoliu un numar de 5 produse care au la baza 7 substante active cu moduri diferite de actiune: de contact, translaminar – sistemic local si sistemic.

Pentru limitarea presiunii infectiei primare pentru anul urmator, dar si a infectiei secundare din anul in curs, recomandam folosirea produsului Triumf™ 40 WG,  ce contine 40% cupru metalic sub forma de hidroxid de cupru, spre sfarsitul perioadei de vegetatie, toamna, cand 80% din frunze sunt cazute, care pe langa actiunea preventiva impotriva manei, are si un efect secundar de maturare a coardelor, marind astfel rezistenta la temperaturile negative din timpul iernii.
Se poate aplica si primavara la dezmugurit, prevenind astfel o parte din bacterioze si ajutand la diminuarea efectului ingheturilor tarzii de primavara.
Cuprul actioneaza multi-site in combaterea ciupercii, ciupercile zoospore asimiland in mod pasiv atomi de cupru, oprind astfel cresterea tubului germinativ si a miceliului. De aceea cuprul trebuie sa fie prezent in plantatie inaintea germinarii zoosporilor.
Cupertine™ Super, un produs cu doua substante active cu efect complemantar in combaterea manei, contine pe langa cupru 22,5% (sub forma de sulfat de cupru) si cimoxanil 3%, componenta cu sistemie locala.
Are actiune antisporulanta, inhiba germinarea zoosporilor, producerea si extinderea infectiei precum si sporularea, respectiv raspandirea bolii in cultura si nu creeaza forme rezistente.
Recomandam aplicarea in perioada de crestere activa a lastarilor, inflorit si dezvoltarea boabelor.
Lieto® este un fungicid complex, cu actiune preventiva si curativa, care are in componenta sa doua substante active, cu doua mecanisme de actiune diferite.
– Zoxamid 330 g/kg-o substanta activa de contact, cu un nou mod de actiune asupra fungilor, inhiband formarea zoosporilor in sporangia si stopand alungirea tubului germinativ in primele cicluri de diviziune in nucleu.
– Cimoxanil 330 g/kg. – componenta sistemic locala ce este foarte repede absorbita de aparatul foliar si distribuit uniform in toata planta.
Actiunea preventiva este data de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mana, inainte de instalarea infectiei, iar actiunea curativa de capacitatea cimoxanilului de a bloca dezvoltarea miceliului in primele 2-3 zile de la instalare.
Recomandam aplicarea incepand cu fenofaza de scuturare completa a florilor, pana la intrarea in parga a boabelor.
Drago™ 76 WP, fungicid cu sistemie locala si de contact, cu efect persistent si actiune rapida. Componenta translaminara este cimoxanil 6%, iar substanta activa de contact mancozeb 70%. Datorita combinatiei optime de substante active, riscul aparitiei formelor de rezistenta este foarte scazut.
Actioneaza in doua moduri distincte: prin impiedicarea sporularii si blocarea cresterii miceliului ciupercii. Infectia este stopata in 2-3 zile de la aplicare.
Fantic® M este un fungicid cu actiune sistemica si de contact, cu activitate de prevenire si eradicare.
Benalaxilul M-4% este componenta sistemica, avand actiune preventiva si curativa, cu spectru larg de actiune in controlul oomycetelor.
Mancozeb 65%-este componenta de contact.
Prin intermediul celor doua substante active patrunde rapid in tesuturile plantei tratate si este transportat si distribuit uniform in intreaga planta. Primul tratament cu Fantic® M este recomandat a fi aplicat preventiv, inainte de inceputul infloritului, atunci cand avem 5-8 frunze mature. Cand conditiile meteo sunt favorabile aparitiei manei, este recomandata repetarea tratamentului, respectand un timp de pauza de 10 zile intre tratamente.

Pentru mai multe detalii despre produse, mod de aplicare sau informatii cu privire la achizitionare, contactati cu incredere reprezentantii Summit Agro Romania.

Ing. Costel Miron
Dr. Ing. Endre Sigmond
Summit Agro Romania