Hibrizii de porumb – SUMMIT AGRO ROMANIA

Asa cum i-am obisnuit pe colaboratorii nostri, la fiecare inceput de campanie, Summit Agro Romania vine in fata fermierilor cu noutatile din domeniul pesticidelor, fertilizantilor foliari si a semintelor.

In acest an, am ales sa va prezentam noii hibrizi de porumb aflati in portofoliul SUMMIT AGRO, hibrizi preluati de la Institutul de porumb Zemun Polje, Serbia.

In urma cu patru ani eram la faza de testare a acestor hibrizi, in urma cu trei ani eram la primele cantitati vandute si deja in 2013 suntem in pozitia de a avea exclusivitatea acestor hibrizi pentru intreaga Europa. Dorim ca fiecare dintre dumneavoastra sa cunoasca acesti hibrizi de porumb, sa-i verifice si sa-i cultive chiar si pe suprafete mai mici din cadrul fermelor agricole.

De ce dorim acest lucru?

Din simplu motiv ca hibrizii de porumb marca Zemun Polje au confirmat asteptarile noastre, dar cel mai mult pentru ca sunt adaptati tuturor zonelor de porumb din Romania.

Institutul de porumb din Serbia “Zemun Polje” este specializat in ameliorarea porumbului, in elaborarea de tehnologii de cultura la aceasta specie si nu in ultimul rand in producerea de samanta.

Summit Agro Romania intentioneaza ca la aceasta marca sa introduca pe piata CALITATEA SUMMIT.

Ce inseamna aceasta calitate?

Germinatie mare – Calitate Summit

In viziunea noastra, Summit Agro Romania va importa samanta ZP numai din loturile cu germinatia minima 93%.

Puritate mare – Calitate Summit

Toata samanta de porumb ZP va avea puritate minimum 99%. Aceasta puritate va fi regasita in calitatea tuturor loturilor noastre de samanta.

Prin aceste masuri de “CALITATE”, Summit Agro Romania incearca sa fie cat mai apropiat de cei care cultiva pamantul. Interesul nostru comun se regaseste in satisfactia fermierului, a colaboratorului nostru care intelege ca suntem impreuna in acelasi domeniu.

Dupa testarea hibrizilor de porumb ZP si dupa analizarea acestora atat in conditii de cultura performante dar si in conditii mai potrivite, atat in conditii de umiditate dar si in conditii de seceta si stres hidric, am ales pentru ROMANIA 10 hibrizi din diferite clase de maturitate, cu diferite caracteristici agronomice specifice.

In materialul de mai jos va prezentam in linii mari campionii productiilor mari si constante din Romania, astfel:

ZP – CEDA

Este un hibrid triliniar, semitimpuriu- FAO 320, cu o mare capacitate de adaptabilitate la conditiile de cultura din Romania. Este catalogat ca si unul dintre hibrizii cu toleranta deosebita la cadere si la conditiile de seceta din tara noastra. Este destinat in special pentru obtinerea productiei de boabe, avand capacitatea de a pierde relativ repede apa la maturitate. In conditii normale de cultura acest hibrid da productii constante (peste 10 tone/ha). In cazul verilor cu temperaturi ridicate, datorita perioadei mai scurte de vegetatie, acest hibrid este mai putin afectat. Hibridul CEDA prezinta plante de o inaltime de peste 265 cm, cu o insertie a stiuletelui la peste 110 cm. Stiuletele este mai subtire, cu un numar mai redus de randuri (14 randuri/stiulete) dar cu o lungime medie a stiuletelui de peste 20 cm. Este un hibrid performant cu realizarii deosebite in Romania.

ZP 341

Este un hibrid simplu de porumb- FAO 340, cu o mare capacitate de productie. Este hibridul cu cea mai mare adaptabilitate la toate conditiile de cultura din Romania. Este destinat in special pentru obtinerea de boabe dar de asemenea se poate utiliza pentru obtinerea silozului. ZP 341 este un hibrid cu o toleranta deosebita la temperaturile ridicate din cursul perioadei de vegetatie si cu o buna toleranta la stresul hidric. Prezinta un stiulete gros, cu un numar de 16 randuri de boabe, cu 32 de boabe/rand, cu MMB de aproximativ 320 grame. Este un hibrid performant cu realizari deosebite in Romania. In conditiile de seceta din anul 2012 acest hibrid a avut o comportare deosebita in toate zonele in care a fost cultivat.

ZP 434 (DALMAC)

Este un hibrid semitimpuriu de porumb- FAO 400. In aceste conditii hibridul ZP 434 poate fi cultivat fara probleme in Romania in arealul de cultura al hibrizilor din grupele FAO 400 si 500. A fost remarcat ca un hibrid cu productii stabile atat in Moldova, in SE si SV Romaniei. Este un hibrid tolerant la seceta. Prezinta un stiulete mai putin gros decat ZP 341, cu un numar de 14 randuri de boabe/stiulete dar cu un numar mai mare de boabe pe rand (aproximativ 34). Este un hibrid a caror plante ajung la inaltimea de 255 cm iar inaltimea de insertie a stiuletelui la 110 cm. Este un hibrid cu mare adaptabilitate la toate conditiile de cultura. Reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor chimice.

ZP 560

Este un hibrid nou, omologat in anul 2011, simplu, semitarziu, dentat aflat la inceputul grupei FAO 500. Se poate folosi atat pentru producerea de boabe, dar si pentru obtinerea unui siloz de calitate. Are un potential ridicat de productie (peste 15 tone de boabe/ha). Prezinta un stiulete mare, robust cu 16 randuri de boabe si cu 38 boabe/rand. Pentru a ajunge la maturitate acest hibrid are nevoie de o perioada de 126-132 zile din momentul semanatului, in functie de zona de cultura. Este un hibrid cu un continut ridicat de proteina in bob ce poate depasi 10%, cu un continut ridicat de ulei mai mare de 5% si un continut in amidon ce depaseste 72%. Datorita capacitatii mari de productie, hibridul este foarte apreciat si de micii producatori care utilizeaza tehnologia de recoltare in stiuleti.

Pe langa hibrizii prezentati mai sus, Summit Agro Romania are in portofoliu si samanta din urmatorii hibrizi: ZP 278 (FAO 290); ZP 335 (FAO 300); ZP 409 (FAO 400); SMEDEREVO (FAO 520); ERRIKO (FAO 590). Toti acesti hibrizi au fost testati, cultivati si apreciati de foarte multi fermieri din Romania.

Ing. Raluca Filimon