Hibrizii de porumb – Summit Agro Romania 2014

Summit Agro Romania, la fiecare inceput de campanie, vine in fata fermierilor cu noutatile din domeniul semintelor, pesticidelor si al fertilizantilor foliari.

Pentru anul 2014, SUMMIT AGRO va prezinta hibrizii de porumb aflati in portofoliu, hibrizi preluati de la Institutul de porumb Zemun Polje, Serbia.

In urma cu patru ani eram la faza de testare a acestor hibrizi, in urma cu trei ani eram la primele cantitati vandute, in 2013 eram in pozitia de a avea exclusivitatea acestor hibrizi pentru intreaga Europa si am dorit ca fiecare dintre dumneavoastra sa cunoasca acesti hibrizi de porumb, sa-i verifice si sa-i cultive chiar si pe suprafete mai mici din cadrul fermelor agricole, din simplul motiv ca hibrizii de porumb Zemun Polje au confirmat asteptarile noastre, dar cel mai mult pentru ca sunt adaptati tuturor zonelor de cultura de porumb din Romania.

In 2014, ne bucuram de exclusivitatea acestor hibrizi, avem deja experienta anilor precedenti si interesul nostru comun s-a regasit in satisfactia fermierului, a colaboratorului nostru, care intelege ca suntem impreuna in acelasi domeniu.

Summit Agro Romania a introdus pe piata, la acesti hibrizi, CALITATEA SUMMIT

Germinatie mare

Summit Agro Romania va importa hibrizi ZP din loturile cu germinatie mai mare de 92%.

Puritate mare

Toata samanta de porumb ZP va avea puritate minim 99%. Aceasta puritate va fi regasita in calitatea tuturor loturilor noastre de samanta.

Prin aceste masuri de “CALITATE”, Summit Agro Romania incearca sa fie cat mai apropiat de cei care cultiva pamantul.

Dupa testarea hibrizilor de porumb ZP si dupa analizarea acestora, atat in conditii de cultura performante, dar si in conditii mai potrivite, atat in conditii de umiditate, dar si in conditii de seceta si stres hidric, am ales pentru Romania 8 hibrizi din diferite clase de maturitate, cu diferite caracteristici agronomice specifice.

In materialul de mai jos va prezentam, in linii mari, campionii productiilor mari si constante din Romania:

ZP 305

Hibrid semi-timpuriu, triliniar, dentat, cu un potential de productie de peste 13 tone/ha. Prezinta o buna adaptabilitate la conditii variate de cultura. Recomandat, in special, pentru productia de boabe. Prezinta plante de o inaltime de peste 225 cm, cu o insertie a stiuletelui la peste 110 cm. Lungimea stiuletelui este de 20 cm, cu 16 randuri de boabe, 40 boabe/rand si MMB= 360 g. Se poate cultiva in toate zonele de favorabilitate pentru cultura porumbului, inclusiv in zona a doua, din Moldova si Transilvania.

ZP CEDA:

Hibrid triliniar, semi-timpuriu, FAO 320, cu o mare capacitate de adaptabilitate la conditiile de cultura din Romania. Este catalogat ca unul dintre hibrizii cu toleranta deosebita la cadere si la conditiile de seceta din tara noastra. Este destinat, in special, pentru obtinerea productiei de boabe, avand capacitatea de a pierde relativ repede apa la maturitate. Se poate semana incepand cu 60 C, cand temperatura este in crestere. In conditii normale de cultura, acest hibrid da productii constante (peste 10 tone/ha). In cazul verilor cu temperaturi ridicate, datorita perioadei mai scurte de vegetatie, acest hibrid este mai putin afectat. Hibridul CEDA prezinta plante de o inaltime de peste 265 cm, cu o insertie a stiuletelui la peste 110 cm. Stiuletele este mai subtire, cu un numar mai redus de randuri (14 randuri/stiulete), dar cu o lungime medie a stiuletelui de peste 20 cm. Este un hibrid performant cu realizarii deosebite in Romania.

ZP 341:

Hibrid simplu de porumb (FAO 340), cu o mare capacitate de productie. Este hibridul cu cea mai mare adaptabilitate la toate conditiile de cultura din Romania. Este destinat, in special, pentru obtinerea de boabe, dar de asemenea se poate utiliza pentru obtinerea silozului. Potential de productie de peste 13 t/ha. ZP 341 este un hibrid cu o toleranta deosebita la temperaturile ridicate din cursul perioadei de vegetatie si cu o buna toleranta la stresul hidric. Prezinta un stiulete gros, cu un numar de 16 randuri de boabe, cu 32 de boabe/rand, cu MMB de aproximativ 320 grame. Este un hibrid performant cu realizari deosebite in Romania. In conditiile de seceta din anul 2012 acest hibrid a avut o comportare deosebita in toate zonele in care a fost cultivat.

DALMAC (ZP 434):

Hibrid semi-timpuriu (FAO 400). In aceste conditii, ZP 434 poate fi cultivat fara probleme in Romania in arealul de cultura al hibrizilor din grupele FAO 400 si 500. A fost remarcat ca un hibrid cu productii stabile in Moldova, in SE si SV Romaniei. Este un hibrid tolerant la seceta. Prezinta un stiulete mai putin gros decat ZP 341, cu un numar de 14 randuri de boabe/stiulete, dar cu un numar mai mare de boabe pe rand (aproximativ 34). Este un hibrid a caror plante ajung la inaltimea de 255 cm, iar inaltimea de insertie a stiuletelui la 110 cm. Este un hibrid cu mare adaptabilitate la toate conditiile de cultura, cu un potential de productie de peste 14 t/ha. Reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor chimice.

ZP 560:

Hibrid nou, omologat in anul 2011, simplu, semi-tarziu, dentat, aflat la inceputul grupei FAO 500. Se poate folosi atat pentru producerea de boabe, cat si pentru obtinerea unui siloz de calitate. Are un potential ridicat de productie (peste 14 tone de boabe/ha). Prezinta un stiulete mare, robust, cu 16 randuri de boabe si cu 38 boabe/rand. Pentru a ajunge la maturitate, acest hibrid are nevoie de o perioada de 126 – 132 zile din momentul semanatului, in functie de zona de cultura. Este un hibrid cu un continut ridicat de proteina in bob ce poate depasi 10%, cu un continut ridicat de ulei, mai mare de 5% si un continut in amidon ce depaseste 72%. Datorita capacitatii mari de productie, hibridul este foarte apreciat si de micii producatori care utilizeaza tehnologia de recoltare in stiuleti.

ERRIKO:

Hibrid simplu, tardiv, dentat (FAO 590) cu un potential de productie de peste 15 t/ha. ERRIKO prezinta plante cu o inaltime de 270 cm, insertia stiuletelui este la peste 120 cm. Lungimea medie a stiuletelui este de 24 cm, cu 16 randuri de boabe si 38 boabe/rand. Este recomandat atat pentru productia de stiuleti, cat si pentru siloz. Pentru obtinerea de boabe, ERRIKO se poate cultiva numai in zonele in care hibrizii din aceasta grupa pot ajunge la maturitate (in special in vestul tarii). Pentru obtinerea unui siloz de calitate, acest hibrid se poate cultiva si in arealul grupei FAO 500.

Pe langa hibrizii prezentati mai sus, Summit Agro Romania mai are in portofoliu si seminte din urmatorii hibrizi: ZP 427 (FAO 400); SMEDEREVO (FAO 520). Toti acesti hibrizi au fost testati, cultivati si apreciati de foarte multi fermieri din Romania.

Filimon Raluca