Fertilizarea la rapita

Chiar daca suntem in pragul iernii, pentru ca rapita este o cultura ce devine din ce in ce mai mult o prioritate pentru fermierii romani, consideram ca este important sa stim ca un aspect tehnologic important al acestei culturi este fertilizarea de toamna, dar si cea de primavara.

Fertilizarea de toamna a rapitei are un rol cheie in reusita culturii, atat prin prisma dezvoltarii si pregatirii pentru iernat, cat si pornirea in vegetatie la inceputul primaverii. Eventualele carente nutritionale in cadrul tehnologiei acestei culturi pretentioase la nutrienti, pot provoca pierderi economice importante, atat cultural si implicit cantitativ, cat si calitativ.

Rapita este una dintre plantele cu un consum specific mare de elemente nutritive. Pentru obtinerea de productii cat mai apropiate de potentialul genetic, trebuie asigurata o fertilizare echilibrata care sa asigure nutritia esentiala.

Macroelementele importante pentru nutritia rapitei de toamna sunt azotul (N), fosforul (P), dar si potasiul (K).

In ceea ce priveste fertilizarea de baza din toamna, se recomanda atentie la doza de azot (N) administrata. Cantitatea optima este de 25-35 kg substanta activa la hectar, reprezentand necesarul plantei pentru ajungerea la stadiul ideal de iernare de 8-11 frunze.

Prezenta potasiului (K) este importanta pentru o mai buna toleranta a plantelor la ger si inghet, doza de toamna fiind de 15-30 kg substanta activa la hectar. Fertilizarea cu fosfor (P) este esentiala in vederea formarii unui sistem radicular bine dezvoltat, doza recomandata a fi aplicata in toamna fiind tot de 15-30 kg substanta activa la hectar.

In toamnele reci, cu temperaturi medii sub pragul de 8 – 10 grade Celsius, cand temperaturile in sol sunt de asemenea scazute, accesibilitatea fosforului de catre sistemul radicular este redusa, cauzand aparitia de simptome ale carentei de fosfor (frunze cu nuanta rosiatica). In acest caz se recomanda aplicarea foliara de fosfor, in asociere cu microelemente, odata cu erbicidatul sau administrarea regulatorilor de crestere.

In intampinarea acestor cerinte Summit Agro Romania ofera fermierilor fertilizantul microgranulat Umostart (N – 11%, P2O5 – 48%, SO3 – 5% + Zn, Fe, Mn) in doza de 30 kg/ha, ce asigura un start eficient culturii prin aportul de fosfor, dar si sulf si microelemente. Datorita tehnologiilor de formulare moderne, Umostart elibereaza fosforul chiar si la temperaturi mai scazute. Aplicat odata cu semanatul, localizat pe rand in proximitatea semintei, faciliteaza accesul rapid la fosfor al sistemului radicular.

Microelementele esentiale pentru o pregatire eficienta de intrare in iarna sunt borul (B), magneziul (Mg) si manganul (Mn). Se recomanda aplicarea foliara in asociere cu erbicidele sau regulatorii de crestere.

Borul (B) – este unul dintre cele mai importante microelemente pentru nutritia plantelor, contribuind la buna desfasurare a numeroase procese biochimice, fiind implicat in metabolismul acizilor nucleici, enzimelor, substantelor proteice si pectice si in translocarea zaharurilor. Carenta acestui element determina aparitia necrozarii si degradarii tesuturilor meristematice din varful de crestere sau din organele de fructificare. Provoaca un mare numar de boli fiziologice, duce la o slaba dezvoltare a radacinilor si implicit o rezistenta scazuta la iernat.

Magneziul (Mg) – Este un element absolut necesar plantelor, indispensabil formarii clorofilei, In procesul de sinteza a glucidelor, lipidelor si proteinelor. Insuficienta magneziului in nutritie se manifesta prin aparitia unei coloratii galben-portocalii pe marginea frunzelor sau aparitia unor pete clorotice de culoare verde-inchis.

Manganul (Mn) – in plante, numeroase enzime sunt activate de acest microelement. Manganul este necesar pentru reducerea nitratilor si ajuta la acumularea unei cantitati mai mari de azot. Carenta acestui element se manifesta prin clorozarea frunzelor, uneori chiar si necrozarea acestora. Simptomele apar mai ales in perioadele cu umiditate excesiva.

Brassitrel Pro (B – 4%, N – 4,5%, MgO – 7,7%, din care Mn – 4,6%, Mo – 0,3%) doza 3 L/ha, este un alt produs pe care Summit Agro Romania il pune la dispozitia fermierilor. Un produs formulat special pentru necesitatile rapitei, atat in vederea intrarii in iarna, pentru o buna rezistenta la temperaturi scazute si inghet, cat si pentru aplicarea in primavara ca revitalizant al culturii si o buna pornire in vegetatie. Brassitrel Pro asigura o nutritie optima cu bor, magneziu si mangan, microelemente esentiale pentru fortifierea si dezvoltarea plantelor.

Aprovizionarea culturii cu aceste elemente nutritive mareste semnificativ sansele de trecere a rapitei peste conditiile vitrege ale iernii, pierderile datorate inghetului find scazute.

Nicolae Raducanu
Daniel Savalas