Factori care pot produce caderea florilor la ardei

Apa

Ardeiul are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol si aer. In conditii de seceta plantele isi normeaza rodul in asa fel incat sa poata ajunge la final cu ceva fructe maturate. Flori considerate in surplus vor fi nealimentate si vor cadea.

Planta are tendinta de a-si proteja partea vegetativa si de a asigura turgescenta organelor verzi de asimilatie clorofiliana. In lipsa apei planta nu va mai alimenta florile, ci va redistribui apa catre frunze, ca organe ce asigura transpiratia. In lipsa apei florile vor cadea.

Daca apa este in exces, planta va reactiona de asemenea in mod negative, prin eliminarea surplusului de flori care pot conduce la o incarcatura prea mare de fructe care sa o epuizeze.

Daca apa de irigare este rece, ritmul de crestere a perisorilor absorbanti este scazut, ceea ce afecteaza absorbtia sarurilor minerale si conduce la caderea florilor printr-o alimentare precara. Apa rece poate conduce si la blocaje ale absorbtiei unor elemente din sol, ceea ce duce la carente.

Udatul cu apa rece (sub 15grade C) pe timp de caniucula provoaca soc de temperatura la nivelul radacinilor iar plantele se ofilesc De asemenea favorizeaza dezvoltarea unor agenti patogeni.

Umiditatea atmosferica in exces face ca polenul sa fie greu si lipicios ceeace va afecta migrarea sa pe stigmat si fecundarea. Florile nefecundate vor avorta.

Temperatura

Ardeiul si vinetele sunt plante termofile, formate de-a lungul evolutiei in conditii de clima tropicala.

Temperaturile scazute din timpul infloritului si anume sub +16 grade C noaptea si sub +21 grade C ziua, pot conduce la caderea florilor. Temparaturile ridicate de peste +32 grade Celsius, de asemenea pot afecta in mod advers legarea florilor, rezultand avortarea si caderea. Aceste temperaturi reduc procesul de fotosinteza, planta nu mai poate hrani corespunzator florile și fructe noi formate, prin urmare se produce avortarea si caderea.Temperatura optima de crestere si dezvoltare este cuprinsa intre 25 si 28 grade C. Expuse la cateva zile de temperature sub 10-12 grade C plantele de ardei port pieri.

Temperaturile ridicarte coroburate cu umiditate atmosferica scazuta fac ca polenul sa fie uscat si sa nu germineze pentru a fecunda ovarul.

Bolile si daunatorii

Bolile vasculare, traheomicozele pot conduce la caderea florilor, daca atacul se produce inaintea fazei de inflorit iar temperaturile sunt ridicate. Vasele conducatoare se obtureaza iar planta nu mai este alimentata suficient cu apa si saruri minerale.

Acarienii instalati pe pedunculii bobocilor florali pot cauza cadera florilor.

Unele insecte, in diverse arii geografice, depun oua in bobocii florali unde se dezvolta larvele care maninca interiorul floarii si cauzeaza caderea.

Tratamentele fitosanitate effectuate necorespunzator pot determina caderea florilor. Astfel folosirea apei foarte reci la prepararea solutiei, concentratia prea ridicate a solutiei cauzata de amestecul a mai multe produsue (insecticide, fungicide, fertilizanti foliari), incompatibilitatea intre anumite substante care pot crea firitoxicitati, pot fi cauze ale caderii florilor.

Amestecul Tospin 500 SC cu Mospilan 20 SG este compatibil si recomandat pentru ardei.

Hrana

Excesul de azot va stimula cresterile vegetative in defavoarea fructificarii, lucru care poate conduce la limitarea numarului de flori si fructe pe planta. Deficitul de calciu si magneziu in perioada infloritului in mod cert conduc la caderea florilor sau a fructelor mici. Plantele vor simti lipsa de calciu in perioada de multiplicare intense a celulelor, iar lipsa magneziului va impiedica formarea acidului abscizic si prin urmare scurtarea perioadei de viata a florilor si implicit a timpului de polenizare.

Recomandam utilizarea fertilizantilor foliari: Calcifol SUM, Arbofol SUM, Brassitrel.

Dr.ing. Anastase IORGU

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.