Dupa ploi ne putem astepta la MANA si la alte surprize!

Dupa ploile din ultima perioada, ne putem astepta la o explozie a manei in culturile horticole. Cresterile vegetative vor fi abundente, fapt care va expune planta la infectii, chiar daca au existat in prealabil niste tratamente de acoperire. De aceea recomandam aplicarea tratamentelor cu produse complexe care contin atat molecule sistemice cat si de contact (Galben M, Cupertine Super, Drago 76 WP), care in functie de vreme si presiunea infectiei vor putea asigura protectie pe un interval mediu de cca 7 zile.

La CARTOF, in functie de zona, este momentul celui de al doilea tratament sau chiar al treilea. Daca nu a ajuns inca la inflorire se va aplica fungicidul Galben M in doza de 2,5 kg/ha (50 g in 10 l apa). Dupa acest tratament va urma Drago 76 WP 2 kg/ha (40 g in 10 l apa) si apoi Cupertine Super 3,5 kg/ha (70 g in 10 l apa). Daca exista si atac de gandac din Colorado se va introduce in solutia de stropit si insecticidul Mospilan 20 SG 100 g/ha (3g in 10 l apa). Acolo unde exista imburuienare cu pir sau alte buruieni monocotiledonate se va folosi erbicidul Targa Super in doza de 2 l/ha (50 ml in 10 l apa).

Pentru stimularea vegetatiei si implicit a formarii si cresteri tuberculilor, recomandam utilizarea fertilizantului foliar Last N. Pentru aportul de microelemente si stimularea proceselor metabolice este potrivit Arbofol SUM.

VITA DE VIE. Acum se poate aplica Galben M 2,5 kg/ha sau Cupertine Super 4 kg/ha. Daca cumva s-a instalat mana, se va aplica urgent Drago 76 WP, dupa care la 5 zile sa va intervani cu produsul Cupertine Super. Pentru combaterea acarienilor si a moliei, se va folosi Safran 0.9 l/ha iar dupa doua saptamani, la urmatorul tratament se va stropi cu Mospilan 20 SG in doza de 0,2 kg/ha (3g in 10 l apa).

La LEGUME (tomate, castraveti, ardei, vinete) se vor continua tratamentele impotriva manei cu produse complexe alternate cu produse de contact. Dintre produsele de contact recomandam Rover 500 SC in doza de 2 l/ha (20 ml in 10 l apa) si Triumf 40 WG 3,75 kg/ha ( 40 g in 10 apa). Ca insecticide, rezultate bune se vor obtine cu Trebon 30 EC in doza de 0.3 l/ha. Intrucat urmeaza perioada acarienilor, este bine sa se monitorizeze cu atentie culturile si sa se aplice Nissorun 0.5 kg/ha (5 g in 10 l apa).

La CEAPA, cultura infiintata primavara prin semanat direct a ajuns la faza de 5-6 frunze. Presupunand ca primul tratament cu un produs de contact deja s-a aplicat, se va continua cu un fungicide complex cum ar fi Drago 76 WP. Daca cultura este imburuienata se poate aplica erbicidul Targa Super in doza de 1 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotile anuale. Cu cat temperatura creste, apare iminent atacul de trips, care se va combate cu Novadim Progress 1,5-2,0 l/ha (30 ml in 10 l apa).

Pentru toate culturile cantitatea de solutie pe unitatea de suprafata se va ajusta in functie de talia plantelor (cu cat plantele sunt mai mari cu atat se va folosi un volum mai mare de solutie). Intotdeauna pentru mana se aplica tratamente la acoperire si nu se asteapta pana la aparitia primelor simptome pe plante. In perioade critice un produs poate garanta protectie in general 7 zile. Fertilizarile foliare cu produse pe baza de calciu vor creste rezistenta plantelor la boli (Calcifol SUM 5 kg/ha).

Dr.ing. Anastase IORGU

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.