Combaterea buruienilor din culturile de cereale paioase

Buruienile care apar in culturile de cereale paioase (grau, orz de toamna, orzoaica de primavara si ovaz) aduc pierderi importante de productie daca nu sunt combatute la timp si eficient.

Compania Summit Agro recomanda pentru combaterea buruienilor cu frunza lata anuale si perene, din culturile de paioase, aplicarea erbicidelor Arbiter sau Lancelot Super.

ArbiterArbiter este un erbicid pe baza de fluroxipir, selectiv pentru culturile de cereale paioase semanate toamna (grau, orz si orzoaica de toamna, secara, triticale) si primavara (orzoaica de primavara si ovaz).
Produsul combate buruienile cu frunza lata anuale si perene la doza de 1L\ha in cazul paioaselor de toamna, aplicat de la fenofaza de 3 frunze formate ale graului pana inainte de formarea celui de-al treilea internod.
Este un produs sistemic care se absoarbe prin frunze, impiedicand dezvoltarea buruienilor pana la distrugerea completa a acestora.

In solele de grau infestate puternic cu Galium Aparine (turita) si Convolvulus sp. (volbura), pe langa alte buruieni cu frunza lata, recomandam aplicarea acestui produs cu predilectie acolo unde, in rotatie dupa grau, urmeaza a se cultiva rapita de toamna.
In aceste conditii se diminueaza semnificativ gradul de imburuienare cu turita, buruiana problema in cultura de rapita de toamna, avand in vedere faptul ca semintele de turita nu se pot selecta din semintele de rapita.

Volumul de solutie recomandat la hectar este de 250-300 L, pentru a acoperi bine aparatul foliar al buruienilor.
Acolo unde culturile de cereale paioase sunt infestate si cu Cirsium Arvense (palamida) recomandam asocierea Arbiter cu un produs sulfonil-ureic aplicat tank-mix.

La cerealele paioase de primavara doza recomandata este de 0,75L/ha incepand cu stadiul de doua frunze ale culturii pana la cel de-al doilea internod. Rezultate foarte bune se obtin cand buruienile sunt in faza de rozeta si in plina crestere.

Culturile afectate de seceta sau cele cu plante foarte turgescente (cu un continut de apa mai mare decat cel normal) sunt sensibile la aplicarea produsului Arbiter, de aceea nu recomandam fermierilor sa utilizeze acest produs pe astfel de culturi.

Erbicidul Lancelot Super este un produs sistemic ce se absoarbe in principal prin frunze, iar secundar prin radacini.
Produsul contine doua substante active: florasulam si aminopiralid, care deregleaza metabolismul buruienilor ducand la distrugerea lor, la doza de 33 g/ha in 100-400 L apa, fenofaza de aplicare fiind de la terminarea infratitului pana la cel de-al doilea internod.
Lancelot Super combate buruienile cu frunza lata anuale si perene din culturile de grau si orzoaica de primavara, aplicat la o temeperatura cuprinsa intre 8-25° Celsius.

Recomandam evitarea utilizarii produsului in conditii nefavorabile cresterii plantelor (exemplu: vreme rece, seceta, fertilitate scazuta a solului, precipitatii abundente in perioada tratamentului).

Pentru a se obtine cele mai bune rezultate, se recomanda sa se erbicideze cand buruienile cu frunza lata au 2-6 frunze, iar palamida 10-15 cm inaltime.

Erbicidul Lancelot Super combate urmatorul spectru de buruieni:

  • Buruieni sensibile: stirul, traista ciobanului, albastrita, romanul, palamida, busuiocul salbatic, turita, macul, volbura, ridichia salbatica, mustarul salbatic, susaiul, veronica, cornuti, musetelul.
  • Buruieni mediu-sensibile: loboda, fumarita, teisorul, troscotul.

Pentru combaterea eficenta a buruienilor mediu-sensibile recomandam adaugarea unui adjuvant non-ionic cum este produsul Toil, pe baza de ulei natural extras din seminte de rapita, in doza de 0,5%.

Lancelot Super se poate aplica impreuna cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor si fertlizantilor foliari precum si cu alte erbicide cum ar fi cele pe baza de isoproturon, clorotoluron, clodinafop, fenoxaprop.

Rotatia culturlor

Pentru a favoriza descompunerea reziduurilor continute in paie, se recomanda tocarea si incorporarea acestora imediat dupa recoltare. Descompunerea aminopiralidului este mai rapida in conditii de sol cald si cu umiditate.

Culturi ce se pot infiinta dupa aplicarea produsului Lancelot Super

  • Dupa o luna (in caz de cultura calamitata): cereale, porumb, sorg. Solul trebuie arat inainte de semanat.
  • Toamna: cereale de tomana, rapita de toamna, pasuni.
  • Dupa 14 luni: linte, naut, soia, fasole, mazare.

Paiele provenite de la culturile tratate cu Lancelot Super se toaca la recoltat si se incorporeaza prin aratura.
Nu se comercializeaza paiele decat daca sunt folosite in scop industrial sau ca materie prima pentru producerea de energie termica.

Paiele provenite de la culturile tratate cu aminopiralid sau gunoiul de grajd de la animale care au consumat paie provenite din zonele tratate nu trebuie sa fie utilizate ca mulci sau compost.
Gunoiul de grajd provenit de la paie tratate cu Lancelot Super poate sa fie incorporat chiar inainte de semanat la culturile de cereale paioase, porumb, pasuni si rapita de toamna.

Trebuie sa fie incorporate cu cel putin 6 luni inainte de semanat in cazul culturilor de sfecla de zahar, cartofi, legume, floarea-soarelui, tomate, castraveti, salata verde, morcovi si orice fel de plantatii (livada, vita de vie etc).

Aceasta perioada de asteptatre include doar lunile active, cand temperatura solului este de peste 5°Celsius si activitatea microbiana este prezenta.
Dupa folosirea produsului Lancelot Super nu recomandam semanarea leguminoaselor pentru furaj in cultura de cereale (borceag).

Pentru mai multe detalii despre produse, mod de aplicare sau informatii cu privire la achizitionare, contactati cu incredere reprezentantii Summit Agro Romania.

Dr. Ing. Stefan Oana
Director Zonal de Vanzari Summit Agro Romania