Cateva recomandari pentru cultura verzei de toamna

Intrucat din fericire consumul verzei de toamna este inca bine acoperit de productia interna, iar importatorii nu pot concura usor cu producatorii romani, consideram util sa aducem un sprijin celor care au in preocupare obtinerea unei verze de calitate in Romania.

Mentinerea igienei culturii de varza este o veriga importanta din lantul de productie, deoarece varza este sensibila la un numar mare de agenti patogeni si este preferata de insectele daunatoare.

Bolile mai frecvente la varza sunt:

Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris). Este o bacterioza care produce inegrirea nervurilor frunzelor, limbul se ingalbeneste si in final frunzele cad. Pentru prevenirea atacului se vor folosi seminte neinfectate si se vor face tratamente in timpul vegetatiei cu fungicide.

Mana verzei. Pe frunze, intre nervuri se pot observa pete galben-brune colturoase. Pe fata inferioara se formeaza un puf alb. Boala este favorizata de conditiile ridicate de umiditate.

Putregaiul uscat al verzei (Phoma lingam). Pe frunze apar pete mari circulare de culoare albicioasa, presarate cu puncte negre mici. O alta boala care formeaza pete mari este alternarioza (Alternaria brassicae), insa acestea din urma sunt sub forma de cercuri concentrice. La suprafata lor se observa o pulbere bruna negricioasa.

Hernia radacinilor de varza (Plasmodiophora brassicae) este favorizata de solurile cu aciditate ridicata. Se manifesta prin ingrosarea puternica a radacinilor, putrezirea lor si moartea plantelor. Plantele afectate se smulg usor.

Dintre daunatori, mai importanti sunt:

Melcii fara cochilie (Agriolimax agreste, Deroceras reticulatum). Ataca noaptea si sunt mai dificil de vazut. Insa atacul se poate sesiza dupa urmele de mucus de pe sol sau de pe plante. Daca plantele sunt tinere, pot fi roase si defoliate total. Cele care au format capatana sunt perforate la baza, unde se pot instala diverse boli. Netratarea la timp a culturii, duce la deprecierea capatanilor si la scaderea capacitatii de pastrare. In principiu tratamentul este simplu si nu prea costisitor.

Recomandam una sau doua aplicari cu OPTIMOL 4 G, un produs granulat pe baza de metaldehida. Se administreaza pe suprafata solului fara incorporare, in doza de 150 g / 100 mp. Metaldehida nu lasa reziduuri in sol sau pe plante, fapt pentru care nu solicita interval de pauza de la tratament la recoltare. Contine un repelent pentru pasari. Cu una sau doua zile inainte de administrarea granulelor este bine ca suprafata sa se irige, iar solul sa fie umed. Granulele nu se descompun usor, nu mucegaiesc, iar efectul se pastreaza pe o perioada suficient de lunga pentru o combatere totala. Produsul se gaseste la vanzare in ambalaje de 150 g si 500 g.

Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae). Ataca in colonii dispuse pe partea inferioara a frunzelor si poate avea 16 -20 generatii pe an. Adultii inteapa frunzele si sug seva. Frunzele atacate se opresc din crestere, se incretesc si se usuca. Este si agent de transmitere a virozelor in cultura. Nivelul pagubelor poate atinge si 40%. Tratamentul chimic se poate face cu Mospilan 20SG in doza de 125 g/ha sau 1,5 g in 10 l apa.

Gargarita tulpinilor de varza (Ceuthorhynchus quadridents). Larvele se formeaza in petiolul frunzelor si in tulpini, unde rod galerii, ducand la uscarea plantelor. Se recomanda tratamente cu un insecticid sistemic.

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Buha verzei (Mamestra brassicae).

In momentul cand observam fluturii albi zburand deasupra culturii, ne putem astepta ca in urmatoarele doua saptamani sa apara si atacul. Adultii de buha, spre deosebire de fluturele alb, nu zboara ziua. Pagubele sunt produse de omizile sau larvele acestor specii care rod frunzele pana la scheletare. Capatanile sunt depreciate si de excrementele omizilor. Omizile de buha rod galerii si in capatani, unde se pot instala putregaiuri. O combatere corespunzatoare se poate face cu Trebon 30 EC 0,04% (0,24 l/ha in 600 l apa), Novadim Progress in doza de 1,0 l/ha.

Pentru cresterea productiei si a gradului de rezistenta a plantelor la stres si la boli, recomandam fertilizarea foliara cu un produs dedicat culturilor de brasicacee: Brassitrel in doza de 3 kg/ha sau 60 g in 10 l apa pentru o suprafata de 200 mp. Printre alte elemente, produsul contine sulf si bor, esentiale plantelor de varza. Se poate folosi si Calcifol SUM in doza de 5 l/ha, care sporeste rezistenta plantelor la boli si a capatanii la crapare.

La executarea tratamentelor la varza se va tine cont de urmatoarele reguli:

– cand incep sa se formeze capatanile, nu se mai recomanda tratamente. Daca interventiile sunt strict necesare, atunci se vor alege produse cu toxicitate minima pentru om si se va respecta intervalul de pauza de la ultimul tratament pana la recoltare, fiind inscris pe eticheta produsului

– intrucat frunzele de varza sunt puternic cerate, se vor folosi adjuvanti in solutia de stropit, care maresc gradul de aderenta si penetrare a produselor in plante. Dintre acestia, cu efect foarte bun pentru fungicide si insecticide este Spur in doza de 0,1%, iar pentru erbicide adjuvantul Toil 0, 5%.

– tratamentele se executa dimineata sau seara, pe vreme linistita si cu sanse minime de ploaie in urmatoarele 6-12 ore de la aplicare

Dr.ing. Anastase IORGU
Ing. Daniel PAUN

Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.