A inceput atacul acarienilor

Acarienii daunatori pentru plante ierneaza sub forma de oua sau de adulti, in functie de specie. Primele atacuri pot surveni inca din primavara, insa pagubele insemnate asupra culturilor le produc in mod frecvent vara, cand temperaturile sunt ridicate iar ciclurile de multimplicare sunt scurte. Pot exista in jur de 7-8 generatii pe an. Ca urmare a atacului frunzele nu mai cresc, capata culoare gri-albicioasa, se usuca si cad. Pe fata inferioara paianjenii formeaza o panza fina sub care se dezvolta coloniile.

Acarienii daunatori sunt extrem de mici si greu de detectat cu ochiul liber, atunci cand sunt putini, iar simptomele pe plante inca nu sunt vizibile. De aceea interventiile cu tratamente se fac de multe ori tarziu, cand infestarea este puternica, fapt pentru care eficacitatea unui singurt tratament nu este satisfacatoare.

Speciile mai frecvent intalnite sunt:

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) este o specie polifaga care ataca tomatele, castravetii, vinetele, vita de vie, plantele ornamentale, soia, porumbul si chiar pomii fructiferi. Frunzele atacate capata culoarea cenusie-albicioasa si se curbeaza. Ierneaza ca adult pe plante si resturi vegetale.

Paianjenul rosu al pomilor ( Panonychus ulmi) ataca mai multe specii pomicole si vita de vie. Inteapa frunzele si suge seva, fapt care afectaeaza hranirea normala a fructelor. In final frunzele cad iar fructele raman mici. Ierneaza ca ou pe scoarta pomilor.

Paianjenul lat ( Polyphagotarsonemus latus ) ataca un numar mare de specii legumicole preponderent din sere si solarii (ardei, vinete, tomate , etc.). Se localizeaza pe fata inferioara a frunzelor, pe bobocii florali si fructe. Organele atacate se depigmenteaza , fructele raman mici , necomercializabile.

Acarienii eriophyzi ai vitei de vie (Eriophyes vitis, Calepitrimerus vitis,) produc in urma intepaturilor deformarea organelor verzi si in final uscarea lor. Productiile sunt afectate drastic si de asemenea buticii sunt in pericol de a ingheta peste iarna. La atacuri puternice combterea devine exprem de anevoioasa si se limiteaza la mentinerea praguljui economic de daunare.

Mentinerea sub control a acestor daunatori solicita masuri complexe care sa tina cont de protejarea pradatorilor naturali , deosebit de importanti in mentinerea echilibrului ecologic. Atunci cand interventiile chimice devin iminente este necesar sa se utilizeze acaricide cu impact minim asupra faunei utile si cu o perioada cat mai lunga de actiune, pentru a evita stropirile dese.

Un lucru important de care trebuie avut in vedere este intervalul de pauza de la aplicare si pana la recoltare. Deoarece in mule situatii la legumemele netratate la timp, pagubele vizibile apar chiar in perioada de consum a fructelor, este necesar sa se cunoasca intervalul de timp solicitat de la ultima stropire si pana la consum, specific fiecarui produs acaricid.

Dintre produsele acaricide cu omologare si aviz de utilizare pe teritorilu Romaniei, recomandam urmatoarele:

Nissorun 10 WP– acaricid prietenos cu mediul si cu pradatorii naturali ai acarienilor. Controleaza populatiile de acarieni pe o perioda de cca 40 de zile. Actioneaza ca ovicid si larvicid , iar adultii de pe plantele tratate depun oua sterile. Are efect translaminar si nu este afectat de temperaturile ridicate sau de ploile survenite la cateva ore dupa tratament. Nu afecteaza pradatorii naturali ai acarienilor, este excelent pentru combaterea integrata in pomicultura. Este cel mai eficient produs pentru cultura de soia. Doza recomandata este de 0,03%-0,05 % (5g in 10 l apa).

Milbeknock– este un acaricid-insecticid complet, cu actiune adulticida , larvicida si ovicida. Este un produs de origine naturala, cu o actiune diferita de a altor acaricide. Actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor provocand in cateva ore, paralizia ireversibila. Insectele care intra in contact cu produsul mor fara a prezenta nici o miscare sau spasm. Se recomanta in sere si solaria precum si in camp. Este foarte eficace in combaterea formelor rezistente.

Da rezultate bune si atunci cand numarul de adulti pe frunze este ridicat. Doza recomandata este de 0,075% (7,5 ml in 10 l apa).

Folosirea in amestec cu Mospilan 20 SP sporeste considerabil efectul insecticid.

Sanmite 20 WP– este un acaricid-insecticid cu actiune adulticida, larvicida si ovicida. Combate inclusiv paianjenii lati la ardei si vinete. Prezinta efect secundar de combatere asupra afidelor, musculitei albe si a tripsului , fapt pentru care este recomandat cu precadere pentru culturile din sere si solarii. Datorita faptului ca nu da simptome de fitotoxicitate pe frunze in diverse amestecuri, este foarte potrivit pentru plantele ornamentale. Doza recomandata este de 0,05 – 0,075 % (7,5 g in 10 l apa).

Safran– este un insecticide-acaricid pe baza de abamectin cu actiune de contact si ingestie asupra daunatorilor. adulticida, larvicida si ovicida. Are un mod de actiune asemanator cu cel am produsului Milbeknock. Combate si rasele rezistente ale acarienilor la acaricidele conventionale. La par se recomanda a se pozitiona in perioada cand exista si atac de de purice melifer, pentru a combate ambii daunatori. La legume combate si larvele minatoare. Doza recomandata este de 0,1 – 0,15 % (10-15 ml in 10 l apa).

Novadim Progress– este un insecticid sistemic care are si efect acaricid. Este foarte potrivit pentru vita de vie, unde odata cu molia va combate si acarienii. Isi dovedeste de asemenea eficienta la primele tratamente din pomicultuta, pentru combaterea simultana a acarienilor si a gargaritei florilor. Doza de aplicare este de 0,1% (10 ml in 10 l apa).

Pentru cei care utilizeaza fungicidul Topsin in combaterea bolilor, este bine sa stie ca acest produs are si efect de supresie asupra populatiilorde acarieni. Acolo unde a fost utilizat s-au contstat atacuri mult mai reduse ale paianjenilor. Este recomandat in amestec cu Nissorun, cu care manifesta un effect sinergic

Efect de reducere a populatiilor de acarieni poate fi obtinut si prin utilizarea fungicidelor pe baza de sulf sau zeama bordeleza.

In Romania a capatat importanta atacul acaienilor asupra culturilor de porumb, in special aspura celor semincere. In Ungaria a devenit o practica curenta ca cel putin loturile de hibridare sa se trateze importiva acaiemilor. La noi atacuri inseminate se semnaleaza in zona Braila, Galati, Ialomita. Netratatea la timp duce la uscarea frunzelor porumbului, incepnd cu cele de la baza. De asemenea floarea soarelui se dovedeste a fi o planta gazda preferata de acarieni.

La pomi recomandam supravegherea cu atentie a plantatiilor, imediat dupa cosirea ierbii, intrucat acarienii migreaza de pe iarba uscata pe pomi. De asemenea in partea a doua a verii cand temperaturile sunt ridicate si ploile mai rare, atacul poate creste in intensitate.

La plantele ornamentale pulverizarea la cateva zile cu jet de apa poate reduce gradul de atac.

La efectuarea tratamentelor recomandam adaugarea unui adjuvant (Toil sau Spur) care creste gradul de aderenta a solutiei pe frunze si mareste viteza de penetrare a produsului in planta.

Dr. ing. Anastase IORGU

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.