NISSHIN 4 SC

“Acelasi luptator neinvins in lupta cu buruienile”

Porumbul – o cultura de mare importanta in Uniunea Europeana, cu importante suprafete cultivate si la noi in tara. In anul 2013 Romania s-a situat pe locul doi la productia de porumb dupa Franta.

Tehnologiile de productie la cultura porumbului au evoluat foarte mult in ultimii ani, s-au deschis si alte piete pentru produsele de protectia plantelor cum ar fi combaterea bolilor si sanatatea plantelor.

O mare problema ramane in Romania combaterea buruienilor, desi la momentul de fata sunt disponibile erbicide care pot rezolva in totalitate aceasta problema. In Europa se apreciaza ca pierderile de recolta datorate buruienilor pot atinge 12%, iar in Romania acestea sunt mult mai mari 30% si uneori chiar pana la 70%. Se pierd cate 100 kg de boabe pentru fiecare 40 kg de buruieni substanta uscata. De asemenea, datorita schimbarilor climatice se constata si o schimbare a spectrului de buruieni in diferite zone, si mai rapid se adapteaza buruienile graminee.

Dupa cum se stie porumbul este o cultura extrem de sensibila la imburuienare, fiind intrecuta doar de sfecla de zahar, mai ales in primele faze de dezvoltare 2-6 frunze si chiar pana la inflorit.

Buruienile concureaza plantele de cultura pentru apa si elemente nutritive si le lipsesc de lumina si caldura. Tot buruienile reduc cantitatea de CO2 din aerul din jurul plantelor reducand fenomenul de fotosinteza. Scad temperatura in jurul plantelor de cultura cu o medie de 4 grade cu efect negativ in asimilatie si prelungirea perioadei de vegetatie.

In Romania, speciile de graminee anuale cum ar fi Mohorul (Setaria spp.), Iarba barboasa (Echinochloa cruss-galli), Meisorul (Digitaria sanguinalis) si altele, sau cele perene cum ar fi Costreiul (Sorghum halepense), Pirul tarator (Agropyron repens) si Pirul gros (Cynodon dactylon) pot cauza pierderi de recolta intre 20% si 50%.

Summit Agro Romania pune la dispozitia fermierilor romani in acest an un erbicid consacrat de foarte multi ani, cu rezultate constant foarte bune in combaterea buruienilor graminee din samanta si rizomi – NISSHIN 4 SC.

NISSHIN 4 SC este un erbicid sulfonil ureic, post-emergent, descoperit de ISK Japonia, cu un continut de 40 g/l nicosulfuron si care are avantajul ca pe langa buruienile graminee anuale si perene controleaza si cateva buruieni dicotiledonate cum ar fi Stirul (Amaranthus spp.), Caprita (Chenopodium album), Musetelul salbatic (Matricaria chamomilla), Rocoina (Stellaria media), Troscotul (Polygonum aviculare), Trei frati patati (Viola tricolor), Busuiocul salbatic (Galinsoga parviflora), Iarba grasa (Portulaca oleracea), Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris).

Formularea produsului, suspensie concentrata, are avantajul ca substanta activa de inalta puritate, se afla dizolvata intr-un ulei de calitate, superior altor formulari.

NISSHIN 4 SC este un erbicid sistemic, care este absorbit in principal prin foliaj dar si prin radacini, translocat apoi prin xylem si phloem catre varfurile de crestere. Nu are actiune reziduala. Stoparea cresterii buruienilor are loc in cateva ore de la aplicare, urmata de o decolorare graduala. Primele simptome vizibile apar la 3-4 zile de la aplicare, mai apoi se necrozeaza frunzele, se desica si in final moartea buruienilor are loc la 20-25 de zile Se folosesc doze reduse 30-60 g substanta activa la hectar, cu o excelenta selectivitate pentru porumb pana la 120 g/ha. Este cel mai utilizat produs in combaterea buruienilor din loturile de hibridare sau la linii, dar in prealabil trebuie consultati producatorii de samanta care cunosc sensibilitatea la nicosulfuron si pot da indicatii privind folosirea.

NISSHIN 4 SC are avantajul unei mari flexibilitati in aplicare, de la 2 la 8 frunze ale porumbului, putand fi aplicat singur sau in amestec cu un partener care permita si combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, astfel incat printr-o singura trecere sa realizam telul propus. Se poate amesteca cu 2,4 D, dicamba, benatazon + dicamba, mesotrione, tembotrione, prosulfuron, topramezone, florasulam, fluroxypir si altele.

Aplicarea se poate face cu o doza de 0,8 l/ha pentru combaterea gramineelor anuale, acestea in faza de 1-3 frunzulite pana la infratit.

Pentru infestari cu preponderenta de graminee perene se utilizeaza o doza de 1-1,5 l/ha functie de gradul de imburuienare si dezvoltarea buruienilor, astfel costreiul din rizomi sa aiba o talie de 15cm. max. 25 cm.

De asemenea se poate folosi si sistemul cu aplicare fractionata cu 0,75 l/ha cand costreiul are 15 cm. si apoi la 2 saptamani 0,5 l/ha. Se recomanda in toate cazurile folosirea unui volum de solutie de minim 200 l/ha.

Nu uitati: Summit Agro Romania, o companie japoneza, va ofera o solutie japoneza pentru cultura porumbului.

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.